Živopisni gradić Polignano a Mare, koji se smjestio u regiji Apulija (na dnu čizme) naljutio je mnogobrojne turiste odlučivši naplatiti ulaz 5 eura svima koji žele posjetiti povijesni centar mjesta.

Smješten tridesetak kilometara južno od Barija na obali Jadrana, mjestom dominiraju popločene ulice, ali i šarmantne kuće i crkve koje privlače brojne posjetitelje. Upravo zbog velikih gužvi, gradske vlasti odlučile su se na naplatu, što potvrđuje i sam gradonačelnik.

Polignano a Mare - 1 Polignano a Mare - 1 (Foto: Getty Images)

„Jednostavno moramo paziti koliko ljudi ulazi u centar, ponajprije zbog sigurnosnih razloga. Naime, u centru istovremeno može biti maksimalno 2700 ljudi, ukoliko želimo svima garantirati izlaz u slučaju opasnosti“ – izjavio je gradonačelnik Domenico Vitto.

Naplata se vrši na način da su u grad uvedeni „brojači“ (kao primjerice pri ulasku u dvoranu), a o redu brine i policija. Naplata ulaska u grad počela je 2. prosinca, a trajat će sve do 6. siječnja.

Ova odluka nije inače izazvala samo bijes turista, već i Talijana. Tako je Dino Borri, profesor na sveučilištu u Bariju jasno kazao „kako su gradovi besplatni, i ne mogu biti na prodaju“, a dodao je i kako, uz dužno poštovanje, Polignano a Mare ipak nije Venecija.

Polignano a Mare - 5 Polignano a Mare - 5 (Foto: Getty Images)

Također, ovakve mjere nas možda očekuju u bliskoj budućnosti i kod još nekih gradova. Tako pet slavnih sela, poznatih po imenu „Cinque Terre“ također traže način kako se najbolje boriti protiv prevelikog broja turista, ali ni tamo, niti igdje drugdje, još se nitko nije usudio naplaćivati ulaz u sami grad ili mjesto.

Tako da, iako je jasno da je masovni turizam problem, čini se kako je ova odluka na jugu Italije ipak, u najmanju ruku – problematična.

Misterij godine: Gotovo cijela Amerika traži Hrvatsku Split +0 Dubrovnik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju