Ako ste prije ukrcaja kupili pakiranje koje sadrži 100 ml (ili 100 grama) tekućine, sigurno ste se osjećali vrlo glupo kad biste po dolasku na aerodrom to jednostavno morali ostaviti sa strane.

„Stradavali“ su tako, parfemi, kozmetika i mnoge drugi suveniri, no aerodrom u Genovi za jedan od svojih najpoznatijih suvenira odlučio je promijeniti politiku. Naime, kad se tamo budete htjeli ukrcati sa slavnim pestom, neće vas previše brinuti ograničenje jer pakiranje pesta koje unosite moći će imati čak do 500 grama!



Talijani su očito i na ovaj način željeli pokazati koliko im je hrana važna u životu, a pesto je u Genovi neprijeporni broj jedan. Pesto, koji se inače proizvodi i potječe iz Kolumbova grada, radi se od češnjaka, pinjola, soli, bosiljka, maslinova ulja i motara, i savršeno se sljubljuje s onim što u Italiji zauzima visoko mjesto – paštom.

Ipak, ako odlučite ponijeti pesto sa sobom, morat ćete platiti svojevrsni „porez“. Naime, svi koji nose više od 100 grama pesta, moraju dati prilog od 50 centi, koji se prikuplja za prijevoz bolesne djece zračnim putem. S obzirom da je prilog i više nego simboličan, ovo nam se čini izvrsnom idejom.

Akcija pesto“ tako se provodi od početka lipnja, a dosad je prikupljeno preko 500 eura, no s obzirom da ljeto tek stiže, očekuje se sve više i više novca zahvaljujući pestu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju