I dok svi uvijek gledamo aranžmane koji će nas odvesti na Tajland, rijetko tko pogledava što nudi ova zemlja vrlo sličnog imena. A nudi doista svašta, od visokih planina, preko muzeja, pa sve do fantastične hrane!

Muzej s gotovo 700 tisuća eksponata

Nacionalni muzej u Taipeiju, prema zadnjih podacima, broji ravno 696.424 izloška. Stoga ako vas zanima kineska povijest, ovdje ćete pronaći stvari stare i do osam tisuća godina! Radi se o jednom od najposjećenijih muzeja na svijetu, a da biste ga cijelog obišli, nisu vam potrebni sati – već dani.

Tajvanska je hrana sjajna

Tko god uživa u kineskoj kuhinji, sigurno će uživati i u tajvanskoj. Ulice su prepune štandova koji doslovno hranu rade od 0 do 24, a goveđa juha s "nudlima" i začinjeni svinjski "dumplinzi" izbor su s kojim je nemoguće pogriješiti. Ukratko, gurmani će se ovdje osjećati poput riba u vodi.



Zlatna poluga od 200 kilograma

U planinskom gradu Jinguashiju nalazi se Zlatni ekološki park u kojem posjetitelji mogu naučiti više o povijesti vađenja zlata u regiji. Također je omogućena i šetnja jednim od originalnih tunela koje su izradili kopači, a u muzeju se možete slikati ili dodirivati jednu od najvećih zlatnih šipki na svijetu, koja teži 222 kilograma. Eh, da je barem još možete ponijeti kući, ne bi vam bio problem platiti dodatnu prtljagu...

Posjetite "toalet" restoran

"Pomaknute" i neobične stvari oduvijek su na cijeni, a tu svakako spada i restoran imena Modern Toilet. Dakle, hranu ćete jesti dok sjedite na WC školjci, a stol za kojim se nalazite zapravo je kada prekrivena staklom! Ovo iskustvo prilično je bizarno, ali kako svaka roba nađe kupca, našla ju je i ova.

Bogata povijest

Povijest Tajvana nije samo bogata, već i fascinantna. Zemlja je najprije bila nizozemska, pa potom španjolska kolonija, a nakon vlasti Europljana njome su zagospodarili Japanci. Na kraju Drugog svjetskog rata pala je pod kinesku vlast, da bi se samo četiri godine poslije odvojila od Kine. Danas je djelomično priznata država, a praktički je i neovisna.



Taipei je nekoć imao najvišu zgradu na svijetu


Dok se nije dovršio Burj Khalifa u Dubaiju, najviši neboder na svijetu bio je Taipei101 (brojka označava broj katova). I dandanas u njemu se nalazi superbrzi lift koji vas od dna do vrha dovodi za 40-ak sekundi, što i nije čudno s obzirom na to da vozi brže od 60 kilometara na sat.

Planinarenje, planinarenje

Unatoč relativno malenoj površini, Tajvan je dom devet nacionalnih parkova. Jedan je od njih i Yushan, a u njemu se nalazi i najviši vrh u zemlji istog imena. Visina? 3952 metra iznad tla, pa ako ćete se penjati, potrebno je biti u dobroj formi. Uz Yushan, recimo kako u zemlji ima još 100 vrhova viših od 3 tisuće metara...



Besplatan internet

Wu-huuuu! Tajvanske vlasti shvatile su koliko je tehnologija bitna za napredak, pa su besplatni internet omogućili svima. Na tisuće hotspotova, koliko je postavljeno diljem zemlje, možete se mirno spojiti i surfati do mile volje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju