Omiljeno, ili možda bolje reći kultno mjesto za odmor koje se smjestilo na 341 hektar površine u srcu New Yorka, svake godine u prosjeku posjeti oko 40 milijuna ljudi. Ovaj park koji je otvoren još davne 1857. krije i mnoge zanimljive priče, pa bi bio red da vam neke od njih i ispričamo.

1. Park je vjerojatno izgrađen kako bi nekretnine u njegovoj blizini dobile na vrijednosti
Iako je istina da su neki bogati Njujorčani htjeli raskošan park, kako bi njihov grad dobio na ljepoti i uređenju, vjerojatnije je kako su vlasti dozvolu za gradnju parka dale s namjerom da dođe do rasta cijena zemljišta koja su se nalazila u neposrednoj blizini parka. Točno, park je 'podigao' grad, ali je vrlo vjerojatno primarno napravljen zbog profita.

2. Ideja o velikom gradskom parku došla je iz glave novinskog urednika
Iako postoji više teorija o tome tko je prvi predložio izgradnju parka, najvjerojatnije je da je to bio William Cullen Bryant, pjesnik i urednik u novinama New York Evening Post. On je još 1844. pozvao na izgradnju rekavši kako park može imati samo pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi i grad.



3. Natječaj za uređenje parka bio je vrlo specifičan
Na natječaj za uređenje parka pristiglo je tridesetak prijava, a pobjedu su odnijeli Law Olmsted i Calvert Vaux. Natječaj je bio specifičan i jasno istakao što se mora naći u parku: Fontana, mjesto za održavanje parada, paviljon za izložbe i još neke druge stvari. Dizajneri su uspješno zadovoljili uvjete, pobijedili na natječaju, i izgradili park kakvog danas poznajemo.

4. 'Sheep Meadow' doista je nekad imala i ovce
Najprepoznatljivija, dugačka i ogromna zelena livada u parku nosi naziv 'Sheep Meadow' (Ovčja livada). Kreator parka, već spomenuti Olmsted u cijelu je priču uključio i ovcu, koja je sve do 1934. ovdje svakodnevno, dvaput na dan, pasla travu.

5. Kupovina parka bila je skuplja od kupovine Aljaske
Da, koliko god ovo nestvarno zvučalo, kupnja cijelog zemljišta na kojem leži park stajala je 7,4 milijuna dolara. Usporedbe radi, mnogo veća Aljaska od Rusije je 1867. kupljena za samo 7,2 milijuna zelembaća.



6. Olmsted nije imao previše razumijevanja za dječje igre
Mislimo na one u parku, naravno. Naime, park je zamislio za šetanje i opuštanje, a nikako za djecu koja će po njemu trčati i skakati. U početku je vjerovao da djecu ne bi trebalo ni puštati na travu parka. Danas je situacija, potpuno drukčija i park između ostalog služi kao mjesto za zabavu i igranje djece. Nismo sigurni koliko bi se Olmsted složio s tim.

7. Postoji dobar razlog zašto su ceste (putovi) unutar parka zakrivljeni
Već smo napomenuli kako je park zamišljen za šetnju i odmor, pa se zakrivljenim putovima unutar parka željelo onemogućiti održavanje konjskih utrka. U tome su dizajneri uspjeli, ali u zadnje vrijeme problem zadaju biciklisti koji se međusobno utrkuju i pritom ozljede ljude. Tako da, iako su Olmsted i Vaux napravili zavoje kako bi spriječili brzinu, u svoje doba pojavu brzih biciklista i nisu baš mogli predvidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju