Ljubitelji egzotične kuhinje i putovanja svakako trebaju posjetiti Maroko na čijim se tržnicama mogu vidjeti zapanjujući proizvodi – od životopisnih tepiha, nakita i posuđa, pa sve do mirisnih začina jarkih boja.

Kupite li na velikoj tržnicu u Marakešu posudu Tagine, nemojte se bojati napuniti je lokalno uzgojenim namirnicama za istoimeno jelo.

Kratka šetnja po placu omogućit će vam da odaberete omiljeni komad mesa kojeg će vam prodavač izrezati ovisno o veličini posude.

Uz to se možete cjenkati za 'mlaz' maslinovog ulja, nešto vode, nekoliko češanja češnjaka, prstohvate začina po želji, suho voće i orašaste plodove. I to sve s nogu!


Tagine se tradicionalno stavlja u vruć pepeo gdje se namirnice termički nježno obrađuju nekoliko sati – sve dok se meso ne počne otapati u ustima. Poslužuje uz lokalni kruh ili kus-kus.

Ne čudi stoga što dosta lokalnih građana svoje posude nose u prostorije javnih kupaonica i parnih kupelji gdje se za ovu upotrebu koristi pepeo od vatre korištene za grijanje vode. Ti se krčkaš u sauni, a istovremeno ti se krčka i ručak!

Na raspolaganju su vam moderne varijante kuhanja ovog jela na štednjaku, odnosno u pećnici, no one nisu ni približno uzbudljive. Za svaki slučaj, eto jednog klasičnog primjera, a onda put pod noge, i pravac Maroko!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju