Svetomartinski krampusi su udruga građana u Svetom Martinu na Muri osnovana s ciljem promicanja i promocije tradicionalnog obilježavanja dana Svetog Nikole, predstavljanja tradicionalne maske i odijela Svetomartinskog Krampusa te promicanja i predstavljanja kulture općine Sveti Martin na Muri.

Cijela priča počinje 2010. godine kad se osnovala udruga, a na poticaj nekoličine članova za oživljavanjem tradicije pohoda svetog Nikole i njegovih krampusa večer uoči samog dana Svetog Nikole koji se svake godine obilježava 6. 12. Tako po tradiciji koja se prenosi s koljena na koljeno sva djeca čiste čizmice i dobra djeca budu darovana od Svetog Nikole, a sva neposlušna i zločesta djeca dobivaju šibu od krampusa koji dolazi sa svetim Nikolom. Svake godine članovi udruge organiziraju pohod po kućama i darivanje djece te međunarodni Krampslauf organizirani za posjetitelje na kojem gostuju gupe s nekoliko stotina krampusa iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke.


Udruga Svetomartinski krampusi ima 20 krampusa, svetog Nikolu, anđele i sekciju mlađi krampusi. Članovi udruge su posebni po tome, što su jedni od rijetkih s originalnom idejom, a ujedno su i prva organizacija krampusa u Hrvatskoj te je samim osnivanjem udruge nastao veliki interes mještana, a pogotovo djece i mladih. Krampusi imaju drvene maske ukrašene životinjskim rogovima i grivom, a njihova odijela sašivena su od kože različitih životinja. Maske jednim djelom rade sami, neke kupuju, a oko nekih dijelova im pomažu razni umjetnici i majstori, pa tako izrada maske i odijela traje mjesec dana.


Kako je nastala ideja o krampusu? Vele dečki da već odmalena znaju za krampuse. Krampusi su ih uvijek plašili, ali su oni jedva čekali svako novo Nikolinje. Tradicija s krampusima je posljednjih godina počela izumirati, te su oni odlučili spriječiti još jednu tradiciju da ode u zaborav. Tako su tražeći nove ideje o krampusima došli u kontakt s nekoliko udruga iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke. Udruga je do sada gostovala u Austriji, Sloveniji te diljem Hrvatske, a s više od tisuću drugih krampusa strašili su i plašili na legendarnim pohodima krampusa.

Za sve znatiželjne imaju Facebook i internetsku stranicu www.svetomartinski-krampusi.hr.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju