1. Jedini nenaseljen kontinent na Zemlji - istraživačke baze se ne računaju

2. Prosječna godišnja temperatura u unutrašnjosti kopna je -55°C!


3. Antarktika je kontinent s najmanje oborina na svijetu!

4. Također, on je najvjetrovitiji, a brzina vjetra doseže i nevjerojatnih 327 km/h.5. Oko 98% površine je pokriveno ledenim pokrovom prosječne debljine oko 2.000 metara.

6. Zapadni dio kontinenta nije kompaktna kopnena masa. To su zapravo goroviti otoci međusobno povezani debelim ledenim pokrovom.

7. Ako se zanemare brojni manji otoci, najbliže točke susjednih kontinenata su Ognjena zemlja na jugu Južne Amerike, rt Agulhas na Tasmaniji i Novi Zeland.

8. Ovdje živi i veliki broj raznih vrsta tuljana, a među najbrojnije spadaju Weddelovi tuljani, tuljani rakojedi i morski leopardi.

9. Suprotno vrlo bogatom i raznovrsnom životu u oceanu i uz rubove ledenih litica, život na kopnu, s izuzetkom tzv. antarktičkih oaza, gotovo da ne postoji.


10. U 80-tak znanstveno-istraživačkih postaja diljem kontinenta živi oko 4.000, dok je zimi taj broj znatno manji te broji oko 1.000 ljudi.


11. Neki turisti troše pravo malo bogatstvo od 3.000 dolara po osobi, za kratak, petosatni izlet na zaleđenom kontinentu.

12. Prosječna godišnja temperatura kontinenta je porasla u posljednjih šezdeset godina za 2,4 stupnja Celzijeva13. Ledeni kontinent je prije 11.500 godina bio prekriven zelenilom, a njegove dubine kriju plin, naftu i rude Ali ajde vi kopajte kroz kilometar-dva leda na ugodnih -30 C...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju