Srednjovjekovni, magičan, srdačan. Prag je jedan od onih europskih gradova koji će vam zauvijek ostati u sjećanju. Zavodljivost Karlovog mosta na zaleđeno jutro u siječnju, ljepota zalaska sunca u toplim ljetnim noćima, pa čak i grad prekrivne debelim slojem snijega koji će vam zamrznuti prste preko rukavica – nema tog vremena u kojem se u Pragu nećete osjećati dobrodošlo.

Ako prvi puta posjećujete Prag, sigurno ste na webu već vidjeli slike na kojima prevladava prekrasna arhitektura. A Prag je upravo to, grad prekrasne arhitekture i jedinstvenih osjećaja. Najbolji način za doživjeti grad svakako je pješice. Stoga, ponesite sa sobom udobne cipele, bocu vode, nešto love i pripremite se da doživite Prag. A što vidjeti? Evo našeg izbora.

Vrt Vrtba

Teško da ćete naći tog vodiča koji će vas voditi u ovaj dio grada, ali ovaj vrt je idealno mjesto na kojem ćete započeti svoju šetnju. Izgrađen između 1715. i 1720. godine, vrt odiše baroknim stilom i simetričnom živicom u mnogim oblicima. Ne samo da je savršeno mjesto za bijeg od vreve, nego van njegovih vrata Vrtba nudi i jedan od najljepših pogleda na grad, čineći ga pravim mjesto za planiranje svoje rute razgledavanja. Ovo je jedna od manje poznatih atrakcija u gradu, a svatko tko ju je posjetio reći će vam da s njom ne možete promašiti.

Crkva sv. Nikole

Nedaleko vrta, svega 350 metara, nalazi se crkva sv. Nikole. Sama crkva služi kako svojevrsni orijentir u ovom dijelu grada. Impozantna izvana, crkva će vas oduševiti baroknim stilom koji je zamijenio gotičku građevinu iz 13. stoljeća, crkvu koja je isto tako bila posvećena sv. Nikoli.

Praški dvorac

Od crkve sv. Nikole počinje uspon prema Praškom dvorcu. Nikako nemojte propustiti posjetiti Pražska čokolada, koja se nalazi na samom početku stepenica, čokolaterija koja je postala slavna po svojim bademima okupanim u čokoladu. Nakon uspona doći ćete do prekrasnog dvorca, te svakako uzmite sat-dva vremena kako biste istražili njegovu unutrašnjost. Ima se puno toga za vidjeti. Dvorac iz 9. stoljeća privlači mnoštvo posjetitelja kroz godinu od kojih svaki želi svoju fotografiju s ozbiljnim stražarima na njegovom ulazu.

Katedrala sv. Vitusa

Odmah do dvorca nalazi se katedrala sv. Vitusa, dom praškom nadbiskupu. Povijest rimokatoličke crkve duga je skoro kao i sam grad, stogu uđite u nju kako biste stupili u daleko prošlost.

Lenonov zid

Spuštajući se s brda na kojem dvorac bdije iznad grada, stanite kraj Lenonovog zida. Ovo je zid prekriven grafitima za koje je inspiracija potražena u liku Johna Lenona i njegovih dijela. Zid je nastao 1980. godine, a na njemu su riječi Lenonovih pjesama i veliki znak mira koji dovoljno govori o svrsi zida.

Karlov most

Točno ispod dvorca nalazi se Karlov most, jedna od najviše fotografiranih atrakcija u gradu. Uz pivo, svakako jedan od glavnih razloga zašto toliko turista svake godine dolazi u Prag. Najbolje vrijeme za vidjeti most je jednom ujutro, jednom popodne i jednom tijekom noći. Most se sastoji od 16 lukova i ukupno 30 baroknih statua i figura.

Josefov

U potpunosti okružen starim dijelom grada, Josefov je četvrt koja je prije bila poznata kao židovski geto. Danas ćete ovdje pronaći mnoštvo antiknih dućana, urara i suvenirnica... Ono što ovdje svakako morate vidjeti je sat koji se nalazi na staroj Gradskoj vijećnici – sat koji se kreće unatrag.

> Grad bogate povijesti, jeftine hrane i jako bezobraznih konobara

Stari gradski trg

Kao povijesno središte Praga, stari gradski trg je mjesto koje nikako ne smijete propustiti vidjeti. Mnoštvo arhitektonskih stilova spretno je ispremiješano tako da čine jedinstvenu cjelinu. Najbolji način za doživjeti Stari grad je nesmetano lutajući njegovim uličicama i istražujući mnoge dućane koji su se ovdje smjestili.

Astronomski sat

Prateći mnoštvo znatiželjnika doći ćete do praškog astronomskog sata – jedne od najposjećenijih atrakcija u grada za koju se veže mnoštvo legendi i tajni.

Trg Wenceslas

Nakon lekcije iz povijesti u najstarijem dijelu grada, uputite se do trga Wenceslas u "novom gradu". Ovdje ćete pronaći pravi Prag, odnosno njegove stanovnike u jednoj od najživljih četvrti grada. Usput, idealno mjesto za shopping.

Vltava

Vltava je žila kucavica grada, a mnogi je smatraju najljepšim dijelom i jedne rijeke u Europi. Stoga ne propustite prošetati kraj prekrasne Vltave. Najljepše doba za to je pred kasno večer ili tijekom noći kada voda upija gradska svijetla a brodovi veselo plove njome.

I za kraj, svoj dan završite dugim opuštanjem u jednom od mnogobrojnih praških pubova. Prag je poznat po dobrom pivu, a vi ste svakako zavrijedili par njih nakon cijelog dana istraživanja.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju