Belgijski grad Gent treći je po veličini u državi, smješten je u Flandriji i s Antwerpenom i Bruxellesom povezan je u tzv. Zlatni trokut, odnosno jezgru naseljenosti i gospodarstva Belgije. No, nažalost, razlikuje se po tome što njegov potencijal turističke destinacije još uvijek nije dokraja prepoznat. A toliko toga nudi!

Što raditi?

Gent ima sadržaj za minimalno jedno noćenje, a to se noćenje preporučuje i zato što je poseban doživljaj vidjeti svjetla grada noću, koja Gentu daju posebnu, autentičnu čar. Ulice, trgovi i zgrade prekrivene su umjetničkim svjetlima te se reflektiraju u rijekama Scheldt i Leie. To nije nimalo neobično jer je Gent domaćin Festivala svjetla svake 3 godine krajem siječnja odnosno početkom veljače. Ova je magična noćna igra svjetala rezultat plana o održivom i ekološki osviještenom osvjetljavanju grada. Ako niste vidjeli Gent noću, kao da ga uopće niste vidjeli.

Ovoj modernoj gradskoj umjetnosti i stvaranju moderne gradske vibre pridružuje se i ulična umjetnost, to jest grafiti diljem grada. Najveća je koncentracija grafita u ulici Werregaren, koja se još zbog toga naziva i Ulica grafita.

Najveća je ljepota grada u tome što je, uz sav napredak koji je postigao, očuvao svoju povijest. Gent je zapravo srednjovjekovni grad koji je ponosni vlasnik nekoliko dobro očuvanih detalja i zgrada poput Grofova dvorca (Gravensteen) iz 12. stoljeća, restauriranog u 19., koji se smjestio u srednjovjekovnom centru grada. Gent je tijekom godina nazivan "povijesnim centrom Flandrije" i "gradom svih vjekova".

Osim ulične umjetnosti, svjetala i očuvane povijesti, Gent je čuvar svjetski poznatih umjetničkih djela. U katedrali svetog Bava, gotičkoj katedrali koja je nastajala stotinama godina, nalazi se mnogo umjetničkih djela, uključujući i Obožavanje mističnog janjeta kojem su autori braća Van Eyck. Jedno od najpoznatijih srednjovjekovnih umjetničkih djela dio je oltarne ploče i sastoji se od 12 dijelova, a tijekom povijesti mnogi su ga željeli samo za sebe, uključujući i Hitlera.

U Gentu uvijek imate što raditi. Razgledati grad možete pješice, a poseban je doživljaj i to učiniti brodom. Postoje razne organizirane ture na rijekama i kanalima Genta, a potražiti ih možete ovdje.

Što jesti?

U Gentu jednostavno morate, ako dosad niste, iskušati "vegetarijanski život". Grad je jednostavno raj za vegane i vegetarijance, a budući da po broju stanovnika ima više vege restorana nego Pariz ili London, nazivaju se vege prijestolnicom Europe. Veganske i vegetarijanske restorane pronaći ćete na svakom uglu, a evo i popisa.

Gdje odsjesti?

U Gentu za smještaj možete birati između hotela, hostela, privatnog smještaja, kampova ili kuća za odmor. Nama se posebno svidio artistički B&B Beatrice & Marcus, koji doručak poslužuje u prekrasnom vrtu kada vrijeme to dopušta.  

Čudo gradnje: Cesta koju po kiši znaju prijeći samo najiskusniji vozači Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 3 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 7 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 5 +0 Atlanterhavsveien, Atlantska cesta, Norveška - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju