Istraživanje u SAD-u pokazalo je da se čak 63 posto putnika ili njihovih suputnika, s jednog od njihovih putovanja kući vratilo bolesno. To se da spriječiti, ako sa sobom imate malu putnu ljekarnu, odnosno torbicu s lijekovima.

Prvo oružje u borbi protiv bolesti na putovanjima je edukacija odnosno informiranje o tome kamo idete i koliki je rizik od obolijevanja od pojedinih bolesti. Na stranici Cybermed ili na američkoj CDC stranici pronaći ćete popis država i opasnosti od zaraze pojedinom bolesti u toj državi. Posebnu pozornost obratite na mogućnost zaraze malarijom i sličnim bolestima.

Prije svakog putovanja na rizičniju destinaciju, posebice, ako niste sigurni, bilo bi dobro posjetiti liječnika opće prakse koji će vas uputiti na cijepljenja koja trebate obaviti prije putovanja ili vam prepisati lijekove koji bi vam mogli dobro doći. Odmah kad ste kod liječnika zamolite ga da vam napiše recepte za standardnu terapiju kako vam se ne bi dogodilo da usred putovanja ostanete bez npr. lijekova za tlak.

Drugi korak je otići u ljekarnu i kupiti lijekove koji se mogu nabaviti bez recepta. Lijekovi poput onih koji sprečavaju proljev bi svi trebali imati na putovanju. Isto tako uzmite i lijekove za snižavanje tjelesne temperature, lijekove protiv bolova. Ako ste skloni razvoju alergija bilo bi dobro da u svojoj putnoj ljekarni imate i lijek protiv alergija. Ako niste alergičar, svakako bi bilo dobro da uzmete takve lijekove sa sobom jer nikada ne znate gdje vas ona čeka i koju alergiju biste mogli razviti na putovanju. Sami najbolje znate kako podnosite duža putovanja. Neki ljudi jednostavno ne mogu dugo putovati, a da im ne pozli. Stoga bi bilo dobro da sa sobom ponesete i lijekove protiv mučnine, laksative i kremu protiv iritacija.

Ako posjećujete državu ili područje u kojem postoji i mala vjerojatnost za zarazom malarijom ili denga groznicom, svakako sa sobom ponesite neki repelent u spreju koji će vam pomoći u odbijanju insekata. Uz sve navedeno, putna ljekarna trebala bi sadržavati i zavoje, flastere, jednokratne rukavice i antibakterijsku kremu.

Dok stvari poput zavoja, flastera i rukavica mogu biti smješteni u prtljazi koju šaljete na utovar, lijekove biste uvijek trebali imati u ručnoj prtljazi koju nosite sa sobom na avion. Jer vjerojatnost da će vam flaster zatrebati u avionu je mala, a ako vam zatreba stjuardesa će ga sigurno imati, no lijekove biste uvijek trebali imati pri ruci u slučaju da vam zatrebaju. Najbolje bi bilo da ih držite u vodonepropusnoj torbici.

Kontrole na nekim aerodromima dozvoljavaju da sa sobom nosite lijekove koje nisu u originalnom pakiranju i za koje nemate recept, no na nekim aerodromima trebat ćete lijekove držati u originalnom pakiranju i uz njih imati ili potvrdu liječnika ili kopiju recepta. Stoga uvijek prije puta, ako koristite i sa sobom nosite lijekove, zamolite svojeg liječnika da vam napiše potvrdu na engleskom jeziku kako biste izbjegli neugodnosti na aerodromu.

I na kraju, ako pročitate da u nekoj destinaciji postoji mogućnost zarazom nekom od bolesti nemojte padati u paniku i odustajati od putovanja. Dobro razmislite i dobro se informirajte o mogućnosti. Uvijek postoji rješenje za sve probleme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju