Siječanj je jedan od najboljih mjeseci u Londonu, pogotovo ako imate rezerviran budžet za šoping. U siječnju počinju zimske rasprodaje na kojima cijene padaju puno više nego što ste to navikli kod nas. Kao dodatak svemu tome, mnogi hoteli nude određene popuste pošto im je siječanj, sada već tradicionalno, slabiji mjesec. Većina gradskih atrakcija tiša je i nema tolike gužve, tako da nesmetano možete uživati u brojnim muzejima i galerijama. I nikako nemojte zaboraviti da je većina njih u potpunosti besplatna.

Siječanj je poprilično hladan mjesec u Londonu te se dobro obucite i ogrnite kada budete krenuli u istraživanje njegovih ulica. Za bijeg od hladnoće sakrijte se u jedan od mnogobrojnih pubova i uživajte u toplom napitku i pogledu s grijane krovne terase.

Ako ste još uvijek u blagdanskom rasploženju, morate znati da neki božićni sajmovi u Londonu svoje trajanje produžuju i na siječanj. Većina klizališta još je uvijek otvorena, a Zimski festival u Southbank centru i Hogwarts in the Snow čekaju posjetitelje sve do kraja mjeseca. U siječnju se održava i London Art Fair na kojemu možete razgledati, ali i kupiti djela suvremene umjetnosti iz više od 100 galerija.

> Niste vidjeli ni L od Londona, ako niste vidjeli ovih 20 stvari

Tradicionalno se u Londonu obilježava Kineska Nova godina. Taj dan cijeli grad slavi, a središtem prolazi šarena parada koja završava spektakularnim vatrometom. Iako Kineska Nova godina dolazi u veljači, iznimno će se u 2017. godini održati 28. siječnja. Uz Kinesku novu godinu, London je u siječnju domaćin i međunarodnoj izložbi brodova na kojoj je prikazano stotine brodova svih veličina i namjena. Više događanja tijekom siječnja, ali i ostalih mjeseci, možete provjeriti ovjde.

Kako do Londona?

Do Londona možete na nekoliko načina. Autobusom, vlakom i avionom. Iako vam autobus ne bih preporučio zbog preduge vožnje, ponekad je dobra opcija jer imate priliku vidjeti sve ljepote država kroz koje prolazite. Iz Hrvatske prema Londonu nema direktnih autobusnih linija, ali ako odete do Münchena, autobusna karta do Londona stajat će vas od 50 eura na više. Detalji o cijenama autobusnih karata dostupni su ovjde. 

Vlak je dobra opcija. Za razliku od naših, željeznice ostalih europskih država su razvijene i dobre te na njima mogu putovati brzi vlakovi. Cijena karte za vlak previše se ne razlikuje od one za autobus, ali brzina vožnje vidljiva je na prvi pogled. I opet isti problem, jer iz Hrvatske nema direktnih vlakova do Londona. Ali ako vam nije problem prvo potegnuti do Münchena, onda ćete kartu za vlak dobiti već za 40-ak eura u jednom smjeru. Cijene i red vožnje možete provjeriti na istoj stranici kao i za autobus.



I tako dolazimo do aviona. Cijena aviokarte u siječnju iz Zagreba do Londona kreće se od 1600 do 2500 kuna, ovisno o datumu polaska i prijevozniku. Ali ako želite malo jeftiniju kartu, morat ćete se uputiti van granica Lijepe Naše. Tako naprimjer iz Trsta do Londona cijena povratne karte iznosi od 700 kuna na dalje. Ako vam više odgovara let iz Budimpešte, odakle lete low budget kompanije kao što su Ryanair i WizzAir, povratnu kartu ćete platiti od 600 kuna na više, ovisno o datumu. Putovati iz Ljubljane nije isplativo, pošto za istu cijenu možete dobiti let iz Zagreba.

Gdje odsjesti?

Popularna tražilica za smještaj, booking.com i ovaj put nepresušni je izvor informacija o smještaju i cijenama istih u Londonu. Ako vam ne smeta da sobu dijelite s desetak drugih istomišljenika, onda svakako razmislite o smještaju u hostelu. Jedan od takvih je Travel Joy Hostel, koji se nalazi u samom središtu Londona i nedaleko stanice podzemne željeznice. Cijena smještaja u ovom trenutku za ovaj hostel na booking.com kreće se od 250 kuna za dvije osobe po danu. Što je za London poprilično jeftino.

Cijene hotelskog smještaja u hotelima niže kategorije kreću se od 600 kuna za dvije osobe po noćenju. To isto tako nije visoka cijena, ali treba imati na umu da se većina takvih hotela nalazi van centra te ćete puno vremena trošiti kako biste putovali podzemnom željeznicom do željene lokacije. U hotelima s više zvjezdica smještaj za dvije osobe za jednu noć platit ćete od 1500 pa do vrtoglavih 25 tisuća kuna.

> Pogledajte 3 najbolja i relativno povoljna londonska hostela

Alternativa
hostelskom i hotelskom smještaju je onaj koji se nudi na AirBnB-u. Sobu na AirBnB-u možete unajmiti već od 71, ali moja preporuka je da gledate onaj smještaj kojem se cijena kreće od 300 kuna po noćenju na više. Za tu cijenu možete dobiti već pristojan apartman ili stan koji ćete samo vi moći koristiti tijekom svog boravka u Londonu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju