Bangkok je prvobitno činilo samo malo ribarsko selo na istočnoj obali rijeke Chao Phraya. Upravo se zbog važnosti ove rijeke, na ovom području nastanio veliki broj ljudi, te se samim time oformio i grad kakvog danas poznajemo.

Za one koji ne znaju, Bangkok je nekada bio ispresijecan gustom mrežom kanala, a čak su i tržnice bile organizirane na vodi. Ulica kao da i nije bilo, a upravo to je razlog zašto se za ovaj grad govorilo da je „Venecija Istoka“. Najveći broj kanala je do sredine 19. st. zatrpan kako bi se napravilo mjesta za rastući cestovni promet i sve veći broj sagrađenih kuća.


Unatoč modernoj tehnologiji gradnje, Bangkoku prijeti velika katastrofa protiv koje se teško može boriti. Svake godine, ovaj grad tone za čak 10 centimetara! Uzmemo li u obzir da će u periodu do 2030. godine, ovaj grad potonuti za čak metar i pol, dolazimo do poražavajuće činjenice koja govori kako će grad djelomično biti pod vodom. Ako pogledamo kakvo će stanje biti 2100. godine, možemo jednostavno zaključiti kako će, ukoliko se ne pronađe adekvatno rješenje borbe od potonuća, cijeli grad biti pod vodom!


Na sreću, postoji jedno rješenje koje bi moglo spasiti Bangkok, a to je gradnja masivnog protuvodenog zida koji bi spriječio prodor mora. Sama gradnja bi koštala preko 3 milijarde američkih dolara, što je oko polovica trenutnog BDP-a države.

Druga opcija je  -odustati i preseliti grad kompletno na drugu lokaciju! Naš je savjet da uzmu kredit kod neke velike sile, i onda ga vraćaju poput Grka. Imate li bolju ideju?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju