Prekrasan gradić Blagaj smjestio se na rijeci Buni u općini Mostar, u Bosni i Hercegovini. Riječ je o srednjevjekovnom gradu nekadašnje Humske države u kojem živi nešto manje od 3000 stanovnika. Ovdje možete razgledati Kulu Herceg Stjepana s koje se pruža prekrasan pogled na Neretvu, džamiju sultana Sulejmana te Karađozbegov most izgrađen na Buni.

Velik broj turista privlači upravo kuća tekija koja se nalazi na desnoj strani te rijeke, a u kojoj se derviši okupljaju, borave i vrše vjerske obrede već posljednjih 600 godina. Iako je tekija osnovana još prije 1520. godine, prvi put se službeno spominje 1664. u Putopisu Evlije Čelebije.

Tekija u Blagaju pripadala je raznim derviškim redovima kao što su bektašije, halvetije i kaderije, a danas je predvođena vekilom (zamjenikom šejha) nakšibendijskog reda. Zbog specifičnog geografskog položaja tekija u Blagaju, koja je u potpunosti renovirana 2012. godine, izgleda kao da lebdi između stijena i vode.

Ona se od XVI. stoljeća posjećuje zbog meditacije i molitve te se smatra jednim od najrelevantnijih primjera sakralno-rezidencijalne islamske kulture Bosne i Hercegovine. Unutar kuće nalaze se sobe za učenje i molitvu, sobe za goste, kuhinja i hamam ili turski tip saune.

Tekija u Blagaju otvorena je za posjetitelje tijekom cijele godine, a turistima se sugerira da isprobaju i domaće specijalitete u blizini kuće, poput Ribljeg restorana Mlinica, koji se osobito ponosi pastrvom pečenom na žaru.

Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju Brana - 3 Brana - 2 Brana - 1 +15 Raj u raju - 16

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju