Nadamo se da se to nikada nikome neće dogoditi, a posebno ne jadnim pilotima, ali definitivno zanimljivo pitanje na koje vam donosimo odgovor. Za početak, ne paničarite, jer su u avioindustriji mislili i na mogućnost takvog scenarija. Ostanite pribrani, pa ćete zahvaljujući tehnologiji, već nekako dotaknuti tlo...

Odgovor na pitanje „što napraviti ako u avionu iznenada umre pilot?“ zanimao je jednog od korisnika stranice Quora, a na svoj upit dobio je odgovor ni manje ni više nego od pilota.

Bruno Gillisen, pilot, odgovorio je na ovo pitanje prilično precizno. „U slučaju da su oba pilota mrtva i vi se spremate biti heroj dana, za početak, slijedite proceduru. Nipošto nemojte paničariti (lako reći, op. a.), jer avion leti pomoću autopilota. Pokušajte shvatiti kako funkcionira radio - prijemnik, što bi trebao biti lagan zadatak. Na poleđini se nalazi dugme koje omogućava razgovor, a ako ga ne možete pronaći, potražite pomoć od stjuardesa.“

Ono što Gillisen dalje naglašava jest, potrebu za dodatnim oprezom, te nikako ne savjetuje stiskanje crvenog gumba kojim se autopilot najčešće isključuje. Tako da, fokusirajte se na radio i zaboravite crvenu boju gumba, a kad jednom osposobite radio, pozovite pomoć.

„Jednom kad dozovete pomoć, stručnjaci koji su vam se javili će probati objasniti kako da što lakše sletite na najbliži aerodrom.“ Prema Gillisenovim riječima spustiti avion je prilično lagan zadatak, jedino što trebate je namjestiti autopilot, pri čemu će avion sletjeti, kočnice se aktivirati, a vi postati heroj svih putnika u avionu i šire.

U svakom slučaju, čini se da je najvažnija stvar, izbjeći pritiskanje crvenog gumba, jer ako ga slučajno stisnete, teško da ćete se izvući iz te situacije, tako da, bez panike i hrabro!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju