Gradić u srcu Škotske nekada je bio kraljevski grad, središte povijesne grofovije Stirlingshire. Leži na desnoj obali rijeke Forth, udaljen samo 60 kilometara od Edinburgha i 40 od Glasgowa, tako da ga lako možete posjetiti na svojoj ruti kroz Škotsku. 

Utvrda na 75 metara visokom vulkanskom brdu

Gradom dominira i njegova je najvažnija znamenitost dvorac na 75 metara visoku vulkanskom brdu. Budući da je stari grad izrađen na višim dijelovima, do njega vode strme ulice u kojima ima puno dobro očuvanih zgrada iz 16. i 17. stoljeća. Dvorac je, osim ljepote, bio veoma važan u Škotskoj povijesti zbog svog geostrateškog položaja. Brdo s kojeg se nadaleko pruža pogled i blizina rijeke koja dijeli Škotsku na Highlands i Lowlands čine ga savršenom kontrolnom točkom. I savršenim mjestom za uživanje u škotskom zelenom krajoliku.

Stirling Stirling (Foto: Guliver/Thinkstock)

U toj su utvrdi vjerojatno svoje stanište imali još Pikti, pleme koje je živjelo u istočnom i sjevernom dijelu današnje Škotske. Škotski kralj Alexander II. potvrdio je Stirlingu status kraljevskog grada i 1226. on je pretvorio utvrdu u dvorac i kraljevsku rezidenciju. Pored grada odvile su se dvije slavne bitke, u 13. i 14. stoljeću, u kojima je Stirling izvojevao pobjedu. Sve do 16. stoljeća Stirling je s Edinburghom dijelio privilegije škotske prijestolnice. Stirling često nazivaju Mali Edinburgh.

Kako doći do Stirlinga?

Najvjerojatnije ćete u Stirling dolaziti iz jednog od dvaju najvećih škotskih gradova, Edinburgha i Glasgowa. Planirate li koristiti javni prijevoz, preporučujemo vam da idete vlakom. Iz Edinburgha vam treba 50 minuta (sa satnica Haymarket ili Waverley), a iz Glasgowa 35 minuta (sa stanice Queen Street). Raspored vlakova pogledajte na službenoj putničkoj stranici. Na istoj stranici pronađite raspored autobusa.

Stirling Stirling (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ako tamo želite stići direktno s neke od zračnih luka, za to također postoji rješenje. S edinburškog aerodroma svakih 10 minuta (noću svakih 30) vozi autobus koji staje na stanici Haymarket Terrace. Odatle dalje vlakom ili busom možete lako stići do Stirlinga.

Iz luke u Glasgowu svakih 15 minuta vozi autobus do stanice Buchanan Street s koje postoji direktna linija do Stirlinga. Ili jednostavno prošećite do željezničke stanice Queen Street, pa dalje vlakom.

Radno vrijeme i cijene ulaznica

Dvorac je svakim danom otvoren od 9:30 do 18 sati u ljetnom te do 17 sati u zimskom radnom vremenu. Preporučujemo vam da za obilazak dvorca izdvojite barem 2 sata.
Za ulaznicu ćete morati izdvojiti 17 eura, dok će stariji i nezaposleni izdvojiti 13,5 eura.

Smještaj u Stirlingu

Ako želite istražiti Škotsku, Stirling bi također mogao biti dobra polazna točka. Razmislite o smještaju u tom gradiću jer ste tada na dobrom putu da polovicu puta istražujete Highlands, a polovicu Lowlands. Za vas smo pronašli jedan odlično ocijenjen B&B, škotsku kuću s nekoliko soba i apartmana. 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju