Hong Kong je najskuplji grad za život u 2017. godini prema analizi 13. godišnjeg demografskog istraživanja međunarodne dostupnosti stambenog prostora (13th Annual Demographia International Housing Affordability Survey).

U posljednjih pet godina cijena najma stanova dramatično je porasla, pa su siromašni građani, umirovljenici i nezaposleni prisiljeni živjeti u nevjerojatnim uvjetima.

Ne čudi što su u posljednje vrijeme sve popularniji takozvani stanovi-lijesovi. Riječ je o stanovima prosječne veličine – primjerice 45 kvadratna metra, koji su podijeljeni u tridesetak jedinica za stanovanje. Odvojeni su zidovima od šperploče, a u njih stane tek ležaj (ili krevet na kat) s nekoliko polica.

Svaki od njih uistinu nalikuje na lijes za žive.

Životni uvjeti tu su vrlo teški. U zatvoreni prostor ne dopire danje svjetlo i nema ventilacije. Vrlo je toplo, a zbog tankih zidova od šperploče čuje se svaki zvuk u "susjedstvu“. Kretanje je nemoguće, pa ljudi obično spavaju, leže i igraju se na mobitelu, a oni rijetki sretnici – gledaju televiziju.

Iako je riječ o vrlo malom prostoru dužine do 170 centimetara, za ovakav stan-lijes treba izdvojiti 1800 do 2500 hongkongških dolara na mjesec, što je otprilike 1500 do 2000 kuna. Neke statistike govore da ovako živi više od 200.000 stanovnika u Hong Kongu, od čega je otprilike 20 posto mlađih od 15 godina.

Stanovi-lijesovi prvi su se puta počeli pojavljivati u Hong Kongu još u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a isprva su u njima živjeli kineski emigranti.

U stanu-lijesu tjedan dana proveo je i novinar "Guardiana" Benjamin Haas, a što je u njemu doživio, pogledajte u videu.

 

A post shared by fleet magazine (@fleetpublication) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju