Atlas Obscura
najavio je jednu vrlo neobičnu turu koju će u travnju omogućiti grupici putnika koji žele istražiti (turistima) ne toliko popularne dijelove Hrvatske, BiH i Srbije.

Put od 12 dana i 12 noći košta 3665 dolara, odnosno oko 22 tisuće kuna, a uključuje smještaj, hranu i sve aktivnosti navedene u planu putovanja, kao i vrsne vodiče koji će grupu dobro upoznati s regijom.

Spomenik na Petrovoj gori Spomenik na Petrovoj gori (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Na svojim internetskim stranicama Atlas Obscura najavili su da će tijekom ove jedinstvene turneje obići više od 12 veličanstvenih spomenika i tretirati ih sa zasluženom pažnjom koju nisu dobivali proteklih nekoliko desetljeća. Neće ih tretirati kao političke simbole, već kao izvanredna umjetnička djela koja su podignuta u spomen događajima koji se ne smiju zaboraviti.

No osim spomenika obići će planine i jezera, istražiti podzemne tunele, odsjesti u zanimljivim hotelima, istražiti lokalnu kuhinju i upoznati lokalce.

Četvrtak

Svi sudionici turneje trebali bi stići u Beograd, u srijedu 18. travnja u bilo koje vrijeme. Iduće dvije noći bit će smješteni u Hotelu Jugoslavija. Program počinje u četvrtak nakon doručka, kada će grupica krenuti u obilazak Beograda, napuštenih tvornica i starih spomenika na rubovima grada. Nakon toga slijedi večera na Skadarliji.

Petak

Prva je postaja počivalište maršala Josipa Broza Tita, zatim Memorijalni park Jabuka, a potom se grupa zapućuje prema hrvatskoj granici. Posjetit će Vukovar, obići grad i njegov glavni simbol - vodotoranj. Prenoćit će u Slavonskom Brodu, gdje će uživati u domaćoj hrani.

Subota

Slijedi vožnja do Jasenovca i spomenika Kameni cvijet koji se izdiže iznad nekadašnjeg koncentracijskog logora u Jasenovcu te će obići i muzej. Na putu će obići i Sisak i spomenik prvom partizanskom odredu u Brezovici, a večer će dočekati u Zagrebu.

Zagreb Zagreb (Foto: Guliver/Thinkstock)

Nedjelja

Nakon obilaska grada i upoznavanja s njegovom poviješću, arhitekturom i grafitima, crkvama i panoramskim pogledima, uputit će se prema Petrovoj gori i spomeniku na vrhu koji je nekoć bio veličanstven, a danas je samo ruševina. Večer će provesti na Plitvicama.

Ponedjeljak

Čitav dan grupa će provesti uživajući u najpoznatijem hrvatskom nacionalnom parku. Za one koji to budu željeli bit će vremena i za istražiti bazu Željava, napušteni kompleks tunela na hrvatsko-bosanskoj granici.

Utorak

Nakon doručka kreće put prema Bosni i Hercegovini. Prva postaja ovdje bit će Memorijalni park Garavice koji podsjeća na masakar tijekom 2. svjetskog rata. Slijedi vožnja kroz Kozaru i posjet memorijalnom tornju koji podsjeća na bitku 1942. između partizana i nacista. Poslijepodne je predviđen dolazak u Banju Luku i istraživanje grada.

Srijeda

Na redu je odlazak u Sarajevo. U popodnevnim satima sudionike će lokalci upoznati s ratom u Bosni i opsadom Sarajeva, oni koji su preživjeli te dane. Sve to odvijat će se prilikom obilaska napuštene staze za bob, koja je izgrađena za potrebe Olimpijskih igara u Sarajevu.

Četvrtak

Osmog dana putovanja grupa može izabrati hoće li istraživati Sarajevo ili će se uputiti na dvosatnu vožnju prema spomeniku Tjentište, smještenom u Nacionalnom parku Sutjeska. Spomenik je podignut u sjećanje na jednu od odlučujućih bitaka tijekom 2. svjetskog rata.

Petak

Povratak prema Srbiji prema Memorijalnom kompleksu Kadinjača blizu Užica. Slijedi istraživanje Užica i noćenje.

Subota

Slijedi obilazak nekoliko lokacija među kojima su Memorijalni mauzolej u Čačku, Memorijalni park u Kruševacu i Snajper spomenik u Popini. Potom se odlazi u Niš u Memorijalni kompleks Bubanj te istraživanje lokalne kuhinje u gradu.

Nedjelja

Prvo će se obići Kula od lubanja, spomenik s početka 19. stoljeća na kojoj su nekad bile 952 lubanje palih srpskih pobunjenika. Slijedi obilazak Memorijalnog parka Šumarice u Kragujevcu. Posljednje mjesto na obilasku je partizanski spomenik na Kosmaju pa slijedi povratak u Beograd.

Ponedjeljak

Nakon doručka grupa je slobodna istraživati grad po volji do polaska na aerodrom (dolazak i odlazak su u vlastitom aranžmanu).

Aranžman Atlas Obscure uključuje smještaj u hotelima s 4 zvjezdice, doručak (švedski stol u hotelu u kojem se odsjeda) i večeru kojom se bolje upoznaje i lokalna kuhinja i običaji. U cijenu je uključen i prijevoz autobusom za grupu te razne ulaznice ulaznice, dva vodiča na svakom mjestu, jednog lokalnog te zapadnog stručnjaka specijaliziranog za spomenike jugoistočne Europe. Potpuni paket za svakog putnika koji uključuje informacije o zemljama, logističke informacije i kontakt te preporučenu literaturu.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju