Hm, zamislite turističku atrakciju u kojoj na ulaz čekate dvije godine? Nije ni čudno da se više ljudi popelo na Mount Everest nego razgledalo ovu vijetnamsku špilju!

Duboko unutar Phong Nha – Ke Bang nacionalnog parka smjestila se špilja Soon Dong i ponosno nosi titulu najveće špilje na svijetu.

Špilja je dugačka nevjerojatnih devet kilometara, a visoka je prosječno 200 metara. Primjerice, ovdje bi bez problema stao cijeli kompleks nebodera, a unutar nje se nalaze manje špilje, ali i rijeka te džungla!



Prije sedam godina postala je popularna među turistima, a u nju se jedino može ići organiziranim izletima. Oni su redovno bukirani, tako da su se karte za 2017. godinu rasprodale za svega 20 sati. Dakle, ako slučajno putujete u Vijetnam, zaboravite na mogućnost posjete ovoj špilji prije 2018.

Unatoč veličini, otkrivena je tek 1991. godine, ali je godinama, sve do 2009., bila zatvorena. Tada su istraživači iz Britanije pušteni da je obiđu. Špilja je za javnost otvorena tek prije tri godine, pa tolika popularnost i navala uopće i ne čude. Godišnje je može razgledati tek 500 ljudi, i to od siječnja do kolovoza, kako bi se što bolje očuvala.

Kako bi je vidjeli, morate biti u dobroj formi, jer za vrijeme petodnevnog izleta prohodat ćete preko 40 kilometara. Nažalost, ne morate biti samo u formi, već i bogati. Naime, cijena petodnevne ture iznosi 2300 funti (više od 20 tisuća kuna), što znači da mistična špilja nikako nije za svačiji džep.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju