Najveći broj plaža koje se mogu pohvaliti prestižnom Plavom zastavom na svijetu i ove godine ima Španjolska. Zemlja gdje sunce kasno zalazi godinama je već jedna od omiljenih destinacija za provođenje ljetnog godišnjeg odmora, a jedan od kriterija kojima se turisti znaju voditi pri biranju destinacije definitivno je i broj plaža koje su označene zastavom plave boje!

Ukupan broj plaža koje se mogu pohvaliti ovim prestižnim priznanjem ove se godine u Španjolskoj popeo do broja 579. Također, Plavu zastavu dobivaju i marine, a 2017. ravno 100 španjolskih marina ima ovu zastavu.

Inače, dodjeljivanje zastave počelo je 1987. godine, a vlasnik i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš, koju je utemeljilo Vijeće Europe. U program je trenutno uključeno 30-ak europskih i 10-ak vaneuropskih zemalja kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Plava zastava se dodjeljuje samo za jednu godinu pa svake godine za nju treba ponovno aplicirati. Danas je ona najbolji pokazatelj kvalitete brige za more i obalni pojas.

Španjolska s brojem Plavih zastava može biti i više nego zadovoljna, jer gledajući prosjek, na svakoj petoj plaži u zemlji ponosno se vijori ova zastava. Najviše zastava ima u Valenciji i okolici, 129, a nju slijede Galicija (113), Katalonija (95) i Andaluzija (90).

Drugo mjesto ove godine zauzela je Grčka s 430 zastava (ne računajući marine), a iza nje slijede Francuska, Turska i Italija. Pri vrhu je i Hrvatska, koja se može pohvaliti s 99 plaža i 19 marina značenih Plavom zastavom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju