Turisti koji s radošću posjećuju sjever Španjolske, točnije pokrajinu Galiciju, pokrenuli su vlasti na razmišljanje o ograničavanju njihova broja. Razlog? Prevelika gužva negativno utječe na ekološki sustav otoka...

Otoci Cies, Ons, Salvora i Cortegada, koji pripadaju pokrajini Galiciji na sjeveru zemlje, imaju ono što mnogi obožavaju kod plaža – bijeli pijesak, tirkizno more i čistu obalu. Iako nedostaje hotela i automobila, ovi zaštićeni otoci u Atlantiku svake godine primaju tisuće i tisuće turista. Većina njih dolazi na dnevne izlete ili kampiranje i moraju se pridržavati strogih pravila o ekologiji koje su donijeli iz nacionalnog parka.

Spomenuta pravila donesena su kako bi se zaštitio ekosustav otoka, ali galicijske vlasti smatraju da za očuvanje prirode ona jednostavno nisu dovoljna. Naime, pravila se očito ne poštuju, pa unatoč određenim limitima koji već postoje, a tiču se broja posjetitelja, španjolske novine El Pais prenijele su kako su trajektni operateri 2017. prodali dvostruko više karata od dopuštenog broja prevozeći turiste na ove otoke.

S obzirom na opravdani strah kako će turista biti sve više i više, vlasti su predložile i veći dnevni limit, pa će tako na Salvoru i Cortegado tijekom cijele godine moći doći tek 250 turista dnevno.

„Ovo je delikatno pitanje. S jedne strane, doći će do smanjenja broja turista, što će turistička industrija nedvojbeno osjetiti, ali s druge, očuvat će se ovaj lijepi i netaknuti dio Španjolske od masovnog turizma“, mišljenje je Toma Steinara, urednika Lonely Planeta za Španjolsku.

Recimo kako Španjolska ima najviše plaža s plavom zastavom na svijetu, a samo u Galiciji nalazi ih se 109. S obzirom na taj podatak, turiste ipak ne treba previše brinuti gdje će pronaći savršeno mjesto za kupanje u Španjolskoj jer ih očito ima – napretek.

7 svjetskih čuda koja su nestala zbog nepažnje i ljudske gluposti Atacama Egipat Senator tree +0 Palmira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju