Čuli ste za razne vrste turizma, ali za ovaj, nekako, čini nam se da još niste. Susjedna Slovenija zimi je popularna zbog svojih skijališta, ljeti zbog brojnih planinarskih, pješačkih i biciklističkih staza, no posljednji je hit u „deželi“ pčelinji turizam!

Naši dragi susjedi počeli su nuditi specijalne turističke ture svima koji su „opsjednuti“ pčelama, pa tako sad možete otići na izlet u kojem probavate med, kušate pića od meda, ali vam se nudi čak i masaža s medom!

Pčela Pčela (Foto: Getty Images)

Slovenija se često opisuje kao kolijevka pčelarstva, a o zaluđenosti Slovenaca pčelama govori podatak kako ovdje 10.000 ljudi ima svoje košnice. Primjera radi, u Španjolskoj, koja je najveći europski proizvođač meda, taj broj po glavi stanovnika 10 je puta manji.

Kranjska pčela jedna je od najpopularnijih na cijelom svijetu, a više o njoj, kao i o cijeloj povijesti pčelarstva možete doznati u Muzeju pčelarstva u Radovljici, malom mjestu u blizini granice s Austrijom. Ostale aktivnosti prilikom učenja o povijesti ovih marljivih bića uključuju izrađivanje skulptura od saća, hodanje „stazama meda“ i slično.

Također, dokaz kako Slovenci misle ozbiljno jest i pokretanje Svjetskog dana pčela, koji je prvi put obilježen 20. svibnja ove godine. Datum nije slučajan, već se njime obilježava rođendan Antona Janše, koji je bio prvi učitelj u prvoj školi pčelarstva u 18. stoljeću.

A za slučaj da vam o pčelama nije bilo dovoljno, i da ste nekoć upijali avanture pčelice Maje i truta Pave, više o slovenskom pčelarstvu naučite na sljedećem linku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju