Umak holandez spada u pet klasičnih umaka koje vrsni kuhar mora znati napraviti. Radi se od žumanjaka, pročišćenog maslaca, limunova soka i soli. Jednostavni umak ipak nije najjednostavnije napraviti jer za taj sočni dodatak jelima treba imati ruku - ili mota

U trendu Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pohana piletina Tjedni jelovnik 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se baš svima svidjeti

Chef Mario Mihelj kaže kako je za njega umak holandez bolji čak i od majoneze iako su vrlo slična sastava. Savjetuje da stalno miješate i dobro pazite da ga ne prekuhate jer je vrlo tanka granica između svilenkastog umaka i zgrušane smjese koja postane kajgana.

Prvo pročistite maslac. U posudu s debljim dnom stavite 9 žlica maslaca i lagano ga topite. Kako se maslac bude topio na laganoj vatri, tako će se na vrhu stvarati pjenica koju trebate odstraniti žlicom. Kada vam u posudi ostane samo prozirna tekućina, znači da je proces gotov i možete početi s pripremom umaka holandez.

Izmiksajte tri jaja u metalnoj posudi te dodajte limunov sok i sol. Posudu stavite na drugu posudu u kojoj ključa voda i počnite s izradom umaka. Postupno dodavajte pročišćeni maslac i dobro miješajte da se sve sjedini i skuha na pari. 

Kao što je chef Mario savjetovao, pripazite da se jaja ne pretvore u kajganu. Umak poslužite s poširanim jajem ili uz neko drugo jelo. Ako vas zanima još lekcija iz Škole kuhanja, kliknite ovdje.