Naizgled jednostavni, a preukusni... njoki su jelo koje možete kombinirati s bezbroj namirnica, ali ako u startu budu pregumeni ili tvrdi, vaše kulinarske vještine past će u drugi plan.

Chef Mario Mihelj zna jednostavan recept za savršene njoke kojim ćete oduševiti i gastrokritičare u vašem društvu. Naravno, sve uvijek polazi od dobre namirnice, tako da je kvalitetan krumpir ključan za dobre njoke. Međutim, još je nekoliko caka koje bi svaki gastroentuzijast trebao znati.

Kako napraviti savršene njoke?

Mario Mihelj savjetuje da nikad ne radite njoke na "klasičan" način, odnosno da krumpir ne kuhate u vodi. Njegov trik koji čini razliku jest u tome da krumpir u kori ispeče u pećnici. Tako će voda ispariti iz krumpira, pa ćete kasnije trebati manje brašna.

Kada se krumpir kuha u vodi, potrebno je koristiti više brašna, a to znači da će njoki biti gumenastiji i žilaviji. Kada se krumpir ispeče, skinite koru i protisnite ga kroz gnječilicu za krumpir. Dodajte mu jaja, brašno, maslac, parmezan i sol. Napravite smjesu, razvaljajte tanke valjke i odrežite na željenu veličinu njoka.

Kako bi se umak bolje hvatao za njoke, prođite svakim lagano preko ribeža da na njokima ostanu mala udubljenja. Sada kada je najvažniji dio gotov, potražite recepte za njoke i uživajte u savršenom obroku. Želite li još savjeta profesionalaca, pogledajte što smo vam sve pripremili u Školi kuhanja.