Naizgled jednostavni, a preukusni... njoki su jelo koje možete kombinirati s bezbroj namirnica, ali ako u startu budu pregumeni ili tvrdi vaše kulinarske vještine će pasti u drugi plan.
Chef Mario Mihelj zna jednostavan recept za savršene njoke kojim ćete oduševiti i gastro kritičare u vašem društvu. Naravno, sve uvijek polazi od dobre namirnice, tako da je kvalitetan krumpir ključan za dobre njoke. Međutim, još je tu par caka koje bi svaki gastro entuzijast trebao znati.
Kako napraviti savršene njoke?
Mario Mihelj savjetuje da nikad ne radite njoke na "klasičan" način, odnosno da krumpir ne kuhate u vodi. Njegov trik koji čini razliku je u tome da krumpir u kori ispeće u pećnici. Tako će voda ispariti iz krumpira pa ćete kasnije trebati manje brašna.
Kada se krupir kuha u vodi potrebno je koristiti više brašna, a to znači da će njoki biti gumenastiji i žilaviji. Kada se krumpir ispeče, skinite koru i protisnite ga kroz štrukapatat, odnosno gnječilicu za krumpir. Dodajte mu jaja, brašno, maslac, parmezan i sol. Napravite smjesu, razvaljajte tanke valjke i odrežite na željenu veličinu njoka.
Kako bi se umak bolje "hvatao" za njoke, prođite svakim lagano preko ribeža da na njokima ostanu mala udubljenja. Sada kada je najvažniji dio gotov, potražite recepte za njoke i uživajte u savršenom obroku. Želite li još savjeta profesionalaca pogledajte što smo vam sve pripremili u Školi kuhanja.