Razne pripreme očekuju putnika prije putovanja, ovisno o udaljenosti, klimi u koju putuje, vremenu koje će tamo provesti. Za putovanje u neke države potrebno je voditi računa i o zdravlju, tj. cijepljenju, posebno ako je ono zakonom propisano ili ako se savjetuje. Evo popisa najčešćih destinacija za koje je potrebno voditi računa o cijepljenju, pod pretpostavkom da ste kao djeca primili sva propisana cjepiva.


1. Brazil


Putnici koji putuju u Brazil zakonom su obvezni, najkasnije 10 dana prije polaska na put, cijepiti se protiv žute groznice. Također, preporučuje se da provjere jesu li primili sva cjepiva u okviru obveznog programa tijekom života u Hrvatskoj. Oni koji zalaze u područje Amazone obaezni su uzimati lijekove protiv malarije i provoditi ostale mjere protiv zaštite od uboda komaraca. Za putnike koji će u Brazilu boraviti dulje vrijeme i posjećivati ruralna područja preporučuje se i cijepljenje protiv hepatitisa A i trbušnog tifusa.


2. Ekvador


Preporučuje se cjepivo za trbušni tifus, hepatitis A i, kao i za Brazil, uzimanje lijekova protiv malarije i provođenje ostalih mjera protiv zaštite od uboda insekata.


3. Indija


Ako ste na putu do Indije prolazili područjem ugroženim žutom groznicom, poput nekih zemalja Afrike, južne i centralne Amerike, morate imati važeću međunarodnu potvrdu o cijepljenju.

Peru Peru (Foto: iStock)


4. Peru


Prema preporuci Centra za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, svi putnici koji putuju zapadno od Anda i oni koji namjeravaju posjetiti područja gustih šuma smještenih na nadmorskoj visini manjoj od 2 300 metara trebali bi se cijepiti protiv žute groznice. Planirate li put samo u Macchu Picchu i Cusco, cijepljenje nije potrebno. Osim žute groznice, preporučuje se zaštita i od malarije određenim lijekovima.


5. Venezuela


Putujete li u Venezuelu, preporučuje se cijepljenje protiv hepatitisa A i uzimanje antimalarika. Na ovoj karti možete vidjeti za koja se područja u Venezueli preporučuje cjepivo protiv žute groznice.


Sve savjete za države diljem svijeta možete pratiti na stranici Centra za kontrolu i prevenciju, a važne obavijesti na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju