Pustite na trenutak Rim, London, Pariz i ostale gradove koji se nalazev valjda na 99 posto popisa turista diljem svijeta. Umjesto njih, bacite oko na ovih šest turistički manje poznatih i upišite njih u svoje mape putovanja. U jednom od njih ćete biciklirati povijesnim ulicama, u drugom izgubiti se u modernim muzejima, a u trećem uživati u disanju alpskog zraka.

Naravno, tu su još i nezaobilazna gastronomska iskustva, a nikad ne znate hoćete li steći i pokojeg prijatelja. Uglavnom sve ove gradove ne treba uspoređivati s poznatijima u njihovim zemljama, jer svaki od njih je vrijedan posjete na svoj način.

Bristol, Velika Britanija

S populacijom nešto većom od pola milijuna stanovnika, Bristol izgleda kao uvećana londonska četvrt Camden. Grad je poznat po jakoj alternativnoj sceni, pa je tako na ovim ulicama odrastao i najpoznatiji umjetnik čiji identitet još uvijek ne znamo – Banksy. Naravno, uredio je grafitima i svoj rodni grad, ali trag su ostavili i mnogi drugi umjetnici svjetskog glasa. Također, grad je privlačan i studentskoj populaciji, a ako (ili bolje reći kad) ga posjetite, nemojte propustiti posjet sjajnom muzeju M – Shed koji je jasno –besplatan. Ukoliko volite sportove na vodi, ovdje se možete okušati u kajakingu, vožnji kanua ili jednostavno posjetiti bazen, no prije svega – ovo je ipak grad ulične umjetnosti.

Bristol Bristol (Foto: Getty Images)

Innsbruck, Austrija

Salzburg je divan, ali Austrija ima još veliki broj aseva u rukavu. Jedan od njih je i Innsbruck, koji sa svojih 125 tisuća stanovnika izgleda kao grad iz bajke. Ovdje ćete udisati alpski zrak i otići do obližnjih skijališta, a sadržaja ne nedostaje ni u samom gradu. Tako je tu carska palača, ali i barokna katedrala koja ostavlja bez daha, a za one koji nisu ludi za kulturom tu je i pivski muzej. U proljeće i ljeto možete ići hvatati već spomenuti alpski zrak planinareći okolnim brdima, a u zimi je naravno sve podređeno skijanju. I da, jesmo li rekli da se nakon skijanja možete opustiti u Cloud 9 Igloo Baru, noćnom klubu u Alpama na najvišoj nadmorskoj visini!

Aarhus, Danska

Prolazeći pored obojanih kuća starim kamenim ulicama, Aarhus je jedno od onih mjesta u kojima nakon pet provedenih minuta kažete: „Ja hoću živjeti ovdje!“ Prošle godine grad je nosio laskavu titulu Europske kulturne prijestolnice, a nije na odmet ni kazati kako se nalazi u centralnoj danskoj regiji koja je lani bila Europska regija gastronomije. Više od 10 posto populacije čine studenti (oko 33 tisuće „studoša“), tako da se radi o najmlađem gradu u državi. To automatski obećava i mnoštvo zabave, a za sve zaljubljenike u finu papicu preporučamo posjetu Street Food Marketu

Aarhus Aarhus (Foto: Getty Images)

Bilbao, Španjolska

I dok Barcelona ima tapase, Bilbao ima pintxose, koji nisu ništa lošiji. Prošećite do jedne od gradskih žila kucavica, Calle Ledesma, i provedite večer u posjećivanju barova i isprobavanju lokalnih delicija. Za one zahtjevnije, ovdje su i restorani s Michelinovim zvjezdicama, no lokalnih zalogajnica ima toliko da je šteta ne provoditi vrijeme u njima. Pustimo na trenutak gastronomsku scenu i okrenimo se kulturi. Ovaj grad od 345 tisuća duša doživio je transformaciju iz industrijskog u moderni, a vizuri grada itekako je pridonio i slavni muzej Guggenheim. Kad još dodate Calatravine i Starckove uratke, zaljubljenici u umjetnost vjerojatno već traže jeftine letove za sjever Španjolske...

Leipzig, Njemačka

Grad kojem zadnjih desetak godina tepaju da je „novi Berlin“, nekad je bio dio Istočne Njemačke. Tako su napuštene tvornice danas pretvorene u umjetničke studije, svugdje niču veganski restorani, a tehno klubovi od kojih je najpoznatiji Distillery itekako su prisutni. Grad broji ukupno pola milijuna stanovnika, tako da mu se isplati pokloniti barem vikend putovanje. Iznajmite bicikl, provozajte se kroz šumu sve do gradskog središta, a ako vam je do plivanja svratite do jezera Cospuden.

Leipzig Leipzig (Foto: Getty Images)

Marseille, Francuska

Povijest ovog lučkog grada seže 2600 godina unatrag, kad su ga stari Grci nazivali Massalia. Od tada, tragove u ovom lučkom gradu ostavili su Perzijanci, Rimljani, Vizigoti, ali i mnogi drugi. Grad naseljava 850 tisuća stanovnika, a ukoliko vam Marseille nakon koji dan dosadi, uvijek možete skoknuti đir do Provanse, no za tim, nakon što probate sjajnu juhu bouillabaisse vjerojatno neće biti potrebe. Izgubite se na ulicama Le Paniera, najstarije gradske četvrti, a svakako posjetite i Muzej europske i mediteranske civilizacije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju