Maslaci od orašastih plodova i sjemenki, kao što je onaj od kikirikija, odličan su izvor bjelančevina. U umjerenim količinama takvi su maslaci poželjen dodatak različitim jelima.

Možete ih mazati na kriške kruha i od njih raditi sendviče, dodavati ih zdravim smootiejima, posluživati ih kao namaz uz voće, dodavati zobenim kašama i koristiti na druge različite načine.

Najbolje od svega, možete ih pripremiti i u vlastitom domu. Ako ne volite okus kikirikija illi ste pak alergični na njega, isprobajte maslac od suncokretovih sjemenki.

Suncokretove sjemenke bogate su vitaminima B i E, folnom kiselinom te bakrom, manganom, selenom, fosforom i magnezijem. Dakako, obiluju i proteinima.

Za pripremu ovog proteinskog maslaca bit će vam potrebna tek tri sastojka. Sjemenke suncokreta pune su bjelančevina Sjemenke suncokreta pune su bjelančevina (Foto: Stockfood)

SASTOJCI ZA MASLAC OD SUNCOKRETOVIH SJEMENKI
½ kilograma oljuštenih sirovih sjemenki suncokreta
2 žlice meda
3 žlice kokosova ulja

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. Rasporedite oljuštene i sirove sjemenke suncokreta na papir za pečenje pa ih lagano tostirajte oko 10 minuta u pećnici.

3. Stavite tostirane sjemenke u kuhinjski blender te pomiješajte s medom i kokosovim uljem. Blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.

4. Stavite u staklenku i pohranite u hladnjak. Ovako pripremljen maslac od suncokretovih sjemenki može stajati u hladnjaku i više od mjesec dana.

Savjet za korištenje:

Sjemenke suncokreta bogate su nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za srce i krvožilni sustav. No riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici – u 100 grama nalazi se oko 580 kalorija – pa se ne preporučuje konzumacija više od jedne šake tih sjemenki po danu.

Također, pokušajte ograničiti unos maslaca od suncokretovih sjemenki na jednu žlicu dnevno.

U Tastyjevu videu na YouTubeu pogledajte kako možete iskoristiti maslac od suncokretovih sjemenki u svakodnevnoj pripremi jela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju