Maslaci od orašastih plodova i sjemenki, kao što je onaj od kikirikija, odličan su izvor bjelančevina. U umjerenim količinama takvi su maslaci poželjen dodatak različitim jelima.
Možete ih mazati na kriške kruha i od njih raditi sendviče, dodavati ih zdravim smootiejima, posluživati ih kao namaz uz voće, dodavati zobenim kašama i koristiti na druge različite načine.
Najbolje od svega, možete ih pripremiti i u vlastitom domu. Ako ne volite okus kikirikija illi ste pak alergični na njega, isprobajte maslac od suncokretovih sjemenki.
Suncokretove sjemenke bogate su vitaminima B i E, folnom kiselinom te bakrom, manganom, selenom, fosforom i magnezijem. Dakako, obiluju i proteinima.
Za pripremu ovog proteinskog maslaca bit će vam potrebna tek tri sastojka.
Sjemenke suncokreta pune su bjelančevina
(Foto: Stockfood)
SASTOJCI ZA MASLAC OD SUNCOKRETOVIH SJEMENKI
½ kilograma oljuštenih sirovih sjemenki suncokreta
2 žlice meda
3 žlice kokosova ulja
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Rasporedite oljuštene i sirove sjemenke suncokreta na papir za pečenje pa ih lagano tostirajte oko 10 minuta u pećnici.
3. Stavite tostirane sjemenke u kuhinjski blender te pomiješajte s medom i kokosovim uljem. Blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Stavite u staklenku i pohranite u hladnjak. Ovako pripremljen maslac od suncokretovih sjemenki može stajati u hladnjaku i više od mjesec dana.
Savjet za korištenje:
Sjemenke suncokreta bogate su nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za srce i krvožilni sustav. No riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici – u 100 grama nalazi se oko 580 kalorija – pa se ne preporučuje konzumacija više od jedne šake tih sjemenki po danu.
Također, pokušajte ograničiti unos maslaca od suncokretovih sjemenki na jednu žlicu dnevno.
U Tastyjevu videu na YouTubeu pogledajte kako možete iskoristiti maslac od suncokretovih sjemenki u svakodnevnoj pripremi jela.