Ruska monarhija opet će oživjeti. Ne, Putin nema ništa s tim. Ovo je plan ruskog milijardera Antona Bakova koji planira unajmiti 3 nenaseljena otoka u otočnoj skupini Kiribati.

Anton i njegova supruga Maria već godinama traže savršenu lokaciju da "vrate" carstvo obitelji Romanov, koje je 1917. svrgunla boljševička revolucija. Razmatrali su i mjesta u Crnoj Gori, ali su se u pregovore upustili s vladom Kiribata, gdje planiraju unajmiti otoke Malden, Starbuck i Millennium. Ovdje ih je privukla klima, nenaseljeni otoci i općenito mala populacija na čitavom otočju, koja će imati koristi od njihovog ulaganja.

Bakov je najavio kako planiraju izgraditi aerodrome, luke, solarne elektrane, bolnice, škole i stambene objekte za djelatnike. Glavni ekonomski objekti bit će ekološki hoteli i tvornice za preradu ribe. Osim toga, Bakov planira razviti i tropsku poljoprivredu i otvoriti Rusko carsko sveučilište.

Izgradnja svega trajat će 10 do 15 godina, a prva financijska injekcija kreće odmah, sa 120 milijuna dolara, odnosno 830 milijuna kuna, uplaćenih Vladi, a slijedi 230 milijuna dolara (1,5 milijarda kuna) za prvi dio infrastrukturnih radova na otoku Malden, poreze i carinska davanja.

Iako bi ovo bila baza budućeg carstva, Bakov ne očekuje puno ruskih migranata (možda 1 do 2 posto) jer su otoci daleko od Majke Rusije, a i klima nije nešto na što su Rusi navikli.

Vlada Kiribata već je dugo htjela potaknuti ulaganja u svoju zemlju, ali zbog klimatskih promjena i rasta razine vode nitko nije bio zainteresiran.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju