Ako ste probali rumunjske ćevape poznate kao mici ili mititei onda znate da se itekako razlikuju od onih koji se jedu u BiH ili kod nas. Mici su jednako popularni kao ćevapi u Hrvatskoj, ali okus im je drukčiji, baš kao i tekstura.

Prije koju godinu EU ih je zamalo zabranio zbog natrijevog karbonata (E500) i još nekih aditiva i konzervansa koji se koriste u proizvodnji, ali to se ipak nije dogodilo. I dok su Rumunjima ćevapi na ovim prostorima najčešće bezokusni, njihovi su napucani okusima, poslužuju se sa senfom i krumpirićima, ali mogu se napraviti i u nešto miroljubljivijoj, domaćoj varijanti.

Sastojci za mice:

  • 900 g mljevene junetine
  • 450 g mljevene svinjetine
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica sušene majčine dušice
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 1 žlica soli
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice pimenta
  • 230 ml mesnog temeljca (bez soli)

Priprema mica:

  1. Pomiješajte sve sastojke osim temeljca u smjesu i miješajte u mikseru s kukastim nastavkom za tijesto oko tri minute na srednje niskoj brzini, povremeno dodajući temeljac tako da se dobro upije.
  2. Prebacite mesnu smjesu u zdjelu i pritisnite je lopaticom da izbacite sve mjehuriće zraka. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
  3. Mesnu smjesu oblikujte u ćevape rukama ili je prebacite u plastičnu vrećicu s otvorom pa istiskujte jednake oblike. Pecite mice u tavi ili na zagrijanom roštilju uz povremeno okretanje. Poslužite ih sa senfom i prženim krumpirićima.

Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom +6 Kozice s karameliziranim krumpirom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju