Ako ste probali rumunjske ćevape poznate kao mici ili mititei, onda znate da se itekako razlikuju od onih koji se jedu u BiH ili kod nas. Mici su jednako popularni kao ćevapi u Hrvatskoj, ali okus im je drukčiji, baš kao i tekstura.
Prije koju godinu EU ih je zamalo zabranio zbog natrijevog karbonata (E500) i još nekih aditiva i konzervansa koji se koriste u proizvodnji, ali to se ipak nije dogodilo. I dok su Rumunjima ćevapi na ovim prostorima najčešće bezokusni, njihovi su napucani okusima, poslužuju se sa senfom i krumpirićima, ali mogu se napraviti i u nešto miroljubljivijoj, domaćoj varijanti.
Sastojci za mice:
- 900 g mljevene junetine
- 450 g mljevene svinjetine
- 1 žličica papra
- 1 žličica sušene majčine dušice
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žlica soli
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice pimenta
- 230 ml mesnog temeljca (bez soli)
Priprema mica:
- Pomiješajte sve sastojke osim temeljca u smjesu i miješajte u mikseru s kukastim nastavkom za tijesto oko tri minute na srednje niskoj brzini, povremeno dodajući temeljac tako da se dobro upije.
- Prebacite mesnu smjesu u zdjelu i pritisnite je lopaticom da izbacite sve mjehuriće zraka. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
- Mesnu smjesu oblikujte u ćevape rukama ili je prebacite u plastičnu vrećicu s otvorom pa istiskujte jednake oblike. Pecite mice u tavi ili na zagrijanom roštilju uz povremeno okretanje. Poslužite ih sa senfom i prženim krumpirićima.
Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju +6