Svi znamo za Pariz, Rim i slične gradove, s kojima ne možete promašiti ukoliko odlučite odvesti bolju polovicu. No, ima i drugih gradova stvorenih za odmor i opuštanje s najdražom osobom o kojima se toliko ni ne priča, pa je vrijeme da ih predstavimo jednog po jednog...

Mostar, BiH

Ako slika govori tisuću riječi, tad je dovoljno stati i zagledati se u Stari most, te šutjeti cijelo vrijeme dok ga promatrate. Ovo remek djelo nastalo u 16. stoljeću, srušeno je u ratu devedesetih. Ipak, nakon nekoliko godina rekonstruiran je prema originalnom nacrtu, te je i dalje najprepoznatljiviji simbol grada na Neretvi. Mostar je miks turskog utjecaja, europske arhitekture, popločanih ulica, tržnica, kafića... Grad je to koji živi i napreduje, a poljubac s pogledom na Stari most apsolutno nitko ne može platiti.

Vina del Mar, Čile

Riječ je o gradu u južnoameričkoj državi, a ime prevodimo kao „vinograd uz more“, tako da vam je jasno kako su dvije omiljene aktivnosti ovdje izležavanje na plaži i uživanje u dobrim vinima. U blizini je i dolina Casablanca, središte čileanske vinske industrije do koje vam treba 45 minuta autom. Tamo ćete pronaći sjajan chardonay i sauvignon, a dolina ima toliko vinarija da se cijeli vikend ne morate ni vraćati u Vina del Mar. Ako se pak vratite, znajte da je svugdje uokolo moguće pojesti svježu morsku hranu po vrlo pristojnim cijenama.

Budimpešta, Mađarska

Budim i Pešta, dva su dijela grada povezana serijom mostova, od kojih je najpoznatiji onaj Lančani. Naravno, šećući starim popločanim ulicama, obići ćete vjerojatno dvorac, ribarsku tvrđavu, Matijaševu crkvu, a prilikom toga, zastati na čašu ili dvije izvrsnog Tokajca. Ukoliko vam treba opuštanje u bazenima, tu su Gellert ili Szechenyi terme a nećete pogriješiti ni s jednim i drugima. Večer provedite krstareći lijepim plavim Dunavom, a nakon krstarenja, pojedite neku finu večeru uz rijeku. Budimpešta je privlačna u svim godišnjim dobima, tako da krivog tajminga za posjetu nema.

Budimpešta Budimpešta (Foto: Getty Images)

Quebec City, Kanada

Konjska zaprega odlično je rješenje za razgledavanje grada, pa uzmite onu koja uključuje razgledavanje najvažnijih točaka i znamenitosti grada. Naravno, nemojte se samo voziti kočijom, već nešto i propješačite. Šetnju započnite razgledavanjem muzeja civilizacije u starom dijelu grada, a zatim se zaputite u četvrt Saint – Roch i guštajte u prebogatom izboru hrane i pića. Sljedeći dan posjetite muzej nacionalne umjetnosti Quebeca, a napomenimo kako je, unatoč hladnim kanadskim zimama, zima dosta dobro vrijeme za romansu, jer možete uživati na mnogobrojnim klizalištima.

Osaka, Japan

Japanski grad svoju je reputaciju izgradio na tri stvari – šopingiranju, jedenju i pijenju. Ovdje je najljepše prošetati uz rijeku po takozvanoj Tombori promenadi, a zatim otići u Spa – World gdje iz imena možete zaključiti kakav vas odmor čeka. Naravno, romantičan dan ne može proći bez večere, tako da, zaputite se u Ura – Namba četvrt, gdje ćete najfinije papati u gradu koji je definitivno opsjednut hranom. Ukoliko možete, planirajte da u Japan odete kad je vrijeme cvjetanja trešnje, jer prizori su – zapanjujući.

Ne vjerujte svemu što vidite na fotografiji: Ova plaža uopće tako ne izgleda u stvarnom životu Plaža Kuta, Bali - 1 Plaža Kuta, Bali - 3 Plaža Kuta, Bali - 2 +1 Plaža Kuta, Bali - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju