Nasir al Molk džamija, Shiraz, Iran

Ova predivna građevina podignuta je u prošlom stoljeću, točnije 1988. godine. Popularno je nazvana „disko džamija“ zbog prekrasno oslikanih prozora koji za vrijeme sunčanih dana u interijeru stvaraju predivne teksture po zidovima i podu.

Golden Gate Bridge, San Francisco, SAD
Ovo je jedna od najčuvenijih američkih turističkih atrakcija, a smještena je u San Franciscu. Izgrađen 1993. godine, ovaj most dnevno pređe nekoliko tisuća automobila, a jedno je od najfotografiranijih djela ljudskih ruku na svijetu.


Zgrada Parlamenta, Budimpešta, Mađarska
Mađarski parlament jedna je od najpoznatijih i najstarijih državnosnih zgrada na svijetu. Nekad je bila najveća zgrada parlamenta na svijetu, a danas je treća. Uz Baziliku sv. Stjepana, najviša je zgrada u Budimpešti, a izgrađena je od kamena bihacita izvađenog u kamenolomima pokraj Bihaća u Bosni i Hercegovini.

Most Vasco da Gama, Lisbon, Portugal

Ovaj viseći most nalazi se u Portugalu, a dug je čak 17 kilometara. Zamislite samo kako izgleda vožnja preko njega. Sa širinom od 30 metara, most ima ukupno 6 traka. Jednom kad nas sretnete u gradu, pitajte nas kako nam je bilo kad je vozač autobusa shvatio da je krenuo u krivom smjeru, pa krenuo u rikverc... The iskustvo...

Džamija Sheikh Zayed Grand, UAE

Ovo je najveća džamija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, smještena u Abu Dhabiju. Izgradnja je započela 1996., a završila tek 2007. godine. U džamiju stane gotovo 40.000 ljudi. Ovo jednostavno morate vidjeti!

Santorini, Grčka
Santorini je jedan od najpopularnijih otoka Grčke, poznat po svojim bijelo-plavim građevinama koje krase brojne razglednice. Jeste li znali da su njegovi stanovnici dužni po zakonu dva puta godišnje ofarbati svoje fasade?


Arhitektura New Yorka, SAD
Ako govorimo o gradovima u kojima je arhitektura „ono nešto“, onda je New York metropola arhitekture. Velika jabuka nema povijest staru tisuću godina, no ima građevine koje su remek-djela svoje vrste. Svaka zgrada kao da nadmašuje onu prijašnju, a ukupni dojam vizure i izgleda grada - ostavlja vas bez daha.

Most Alexandre III, Pariz, Francuska
Ako putujete u Pariz, nikako ne smijete zaobići ovaj most, koji je jedna od najljepših (besplatnih) atrakcija ove francuske metropole. Most spaja Champs-Elysees četvrt s Eiffelovim tornjem.


Arhitektura Dubaija – UAE
Kada govorimo o modernoj arhitekturi i historicizmu 21. stoljeća, Dubai je na vrhu svih ljestvica. Ovdje arhitektura poprima neke druge, gotovo božanstvene oblike, a kvaliteta izvedbe građevina nimalo ne otkriva starost ovih predivnih zidanih ljepotica.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju