Iako su joj korijeni bugarski, ta se salata dobro udomaćila i kod nas i u našem susjedstvu, i gotovo da nema restorana s tradicionalnom hranom u kojem se osvježavajuća šopska salata ne nalazi na jelovniku.

Isto je i u našim kuhinjama, čim zamirišu prve rajčice i opali ljetna žega, posežemo za dobrom starom, po mogućnosti dobro ohlađenom šopskom salatom, koja se baš ljeti pretvara u puno više od salate, uz koju krišku kruha postaje pravi zasitni ljetni obrok.

Salate su idealno rješenje za brzinske obroke. Kada vam se ništa ne da kuhati, tri brze i lagane salate koje će biti hit ovog ljeta upravo su šarene salate s puno finog sira.

Ako ste ipak od onih kojima čak ni usred ljeta nema obroka bez barem malo mesa, možda je vaša nova najdraža salata caprese s mariniranom piletinom i avokadom.

Sastojci za šopsku salatu:

  • 200 g bijelog slanog sira (grabancijaš, bjelovarski slani ili feta)
  • 3 paprike babure
  • 3 rajčice
  • 3 svježa krastavca
  • 1 velika glavica ljubičastog luka
  • 2-3 grančice svježeg peršina
  • 2-3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 2-3 žlice jabučnog ili vinskog octa

Priprema šopske salate:

  1. Operite rajčice i paprike, krastavac ogulite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i sjemenke pa je narežite na podjednake kockice.
  2. Rajčice i krastavce također nasjeckajte na kockice. Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.
  3. Nasjeckano povrće prebacite u dublju zdjelu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga octom i uljem i dobro izmiješajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte na sitni dio ribeža nariban slani sir pa sve pospite sjeckanim peršinom.
  4. Prije posluživanja sve lagano promiješajte. Budući da je ta vrsta sira dovoljno slana, salatu nije potrebno dodatno soliti.

Možda najljepše u BiH: Jezero u čudesnoj prirodi na kojem su cijene smještaja - bagatela Prokoško jezero - 4 Prokoško jezero - 3 Prokoško jezero - 2 +0 Prokoško jezero - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju