Iako su joj korijeni bugarski, ova se salata dobro udomaćila kako kod nas, tako i u našem susjedstvu, i skoro pa da nema restorana s tradicionalnom hranom u kojem se osvježavajuća šopska salata ne nalazi na jelovniku.

Ista stvar je i u našim kuhinjama, čim zamirišu prve rajčice i opali ljetna žega, posežemo za starom, dobrom, po mogućnosti dobro ohlađenom šopskom salatom koja se baš ljeti pretvara u puno više od salate, postaje pravi zasitni ljetni obrok.

Salate su idealno rješenje za brzinske obroke. Kada vam se ništa ne da kuhati, 3 brze i lagane salate koje će biti hit ovog ljeta su upravo šarene salate s puno finog sira.

Ako ste ipak od onih kojima čak ni usred ljeta nema obroka bez barem malo mesa, možda je vaša nova najdraža salata caprese s mariniranom piletinom i avokadom.

Sastojci:

200 g bijelog slanog sira (grabancijaš, bjelovarski slani ili feta)
3 komada paprike babure
3 komada rajčice
3 komada svježih krastavaca
1 velika glavica ljubičastog luka
2-3 grančice svježeg peršina
2-3 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
2-3 žlice jabučnog ili vinskog octa

Postupak:

1. Operite rajčice i paprike, krastavac ogulite. Papriku prerežite na pola, odstranite joj peteljku i sjemenke pa je narežite na podjednake kockice.

2. Rajčice i krastavce, također, nasjeckajte na kockice. Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.

3. Nasjeckano povrće prebacite u dublju zdjelu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga octom i uljem i dobro izmiješajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte na sitni dio ribeža nariban slani sir pa sve pospite sjeckanim peršinom.

4. Prije služenja sve lagano promiješajte. Budući da je ova vrsta sira dovoljno slana, salatu nije potrebno dodatno soliti.