Mlaćenica nastaje kao nusproizvod pravljenja maslaca: mliječna mast iz mlijeka tučenjem se skupi u maslac, a u bijeloj tekućini koja preostane ostaju proteini, koliko ih u mlijeku ima. Blago je kiselkasta i idealna za smoothyje ili lagane deserte, osobito kremaste. Može se kupiti i u trgovinama kao 'mlaćenica', 'stepka' ili 'stepko'.

Restoran August iz Popovače u svoju Špajzkartu uvrstio je upravo ovu namirnicu za lagane deserte, tradicionalne na ovom području, a s čitateljima Punkufera podijelili su kako spravljaju pitu od mlaćenice.

> Restoran August: Izvrsna tradicionalna hrana uz pravi čardak i pogled na Moslavinu

Podloga je prhko tijesto: u omjeru 1-2-3 napravi se tijesto koje se tanko razvalja i kratko zapeče u kalupu. U tijesto osim šećera (70), maslaca (140 g) i brašna (210 g) u ovim omjerima stavljamo i malo mljevenog kardamoma. Daje tijestu prekrasnu pikantnu notu. Zapečemo ga 'na slijepo' u kalupu pokrivenog masnim papirom na kojem su kovanice – neki koriste i grah, no metal puno bolje provodi toplinu tako da je tijesto pečeno ravnomjernije i dovoljno je zapečeno7-8 minuta.

Maknemo kovanice i ulijemo kremu:
3 jaja
175 g šećera
Prstohvat soli
70 g glatkog brašna
320 ml mlaćenice
80 ml rastopljenog maslaca
Začini: vaniija, cimet, muškatov oraščić

Pjenasto umutiti jaja i šećer. Dodati sol, brašno, začine i promiješati. Neprestano miješajući, ulijevati u laganom mlazu maslac i mlaćenicu. Ako nemate samostojeći mikser pa Vam 'fali' ruka, ulijevajte maslac i mlaćenicu naizmjence. Izlijano na ohlađeno prethodno pečeno tijesto, peći na 150 do 170 stupnjeva Celzijevih. Ovisno o pećnici, trebat će Vam 15 do 25 minuta, a najbolje je ako imate termometar izvaditi kad je temperatura kreme u sredini malo iznad 70 stupnjeva.

Ohladiti i servirati s voćem mariniranim u medu i metvici. Možete korisiti bobičasto voće kad je u sezoni, no za ovaj recept jeko je dobro i smrznuto. Primjerice, borovnice smrznute možete nabaviti tijekom cijele godine, a u ovoj marinadi ništa ne gube na okusu.

Na tavi otopiti žlicu smeđeg šećera, dok se ne počne lagano karamelizirati. Ubaciti smrznute borovnice: šećer će se u dodiru s hladnim ponovno stisnuti, no ostavite sve u toploj tavi poklopljeno i nakon pola sata sve će se otopiti. Med malo zagrijati u posudi iznad tople vode, ako nije tekuć. Nemojte ga grijati na vatri, jer med zagrijavanjem gubi svoje mirise i vrijedne sastojke. U med ubaciti sitno narezane svježe listove metvice i dodati u borovnice. Nježno promiješati da borovnice zadrže oblik i pustiti da se okusi prožmu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju