Provedite blagdane sa stilom ispijajući liker od jaja i ruma (eng. Eggnog), koji se tradicionalno služi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Riječ je o utješnom (i kaloričnom) napitku koji obuhvaća najmirisnije božićne začine, vrlo se lako priprema i pije.
Sastojci:
1 litra mlijeka
10 žumanjaka
300 g šećera
250 ml ruma
400 g slatkog vrhnja
4-5 klinčića
1 čajna žličica mljevenog cimeta
2 žlice ekstrakta od vanilije
½ čajne žličice muškatnog oraščića
Priprema:
1. Pomiješajte mlijeko, klinčiće i cimet, stavite tekućinu u lonac, pa ju ugrijte na najlaganijoj vatri oko pet minuta.
2. U odvojenoj zdjeli dobro istucite žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu, pa im polako dodavajte toplo mlijeko.
Prebacite cijelu smjesu u lonac i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko tri minute dok se smjesa ne zgusne. Imajte na umu da napitak ne smije zavriti.
3. Procijedite tekućinu od klinčića i pustite da ohladi. U ohlađenu tekućinu dodajte slatko vrhnje, ekstrakt od vanilije, muškatni oraščić i rum. Dobro ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Ovako pripremljen božićni koktel možete držati u hladnjaku desetak dana. Živjeli!
Kokteli koji će vas zagrijati: 3 (opako) pitke ideje sa zagrebačkog Fuliranja za najveseliji doček
+6