Osim efektnog izgleda, ove pite su odličnog osvježavajućeg okusa, a savršeno idu uz kuglicu sladoleda. Od količine sastojaka navedenih u receptu dobit ćete 6 mini pita.
Sastojci:
Podloga:
100 g keksa (petit, digestive ili čajni kolutići)
50 g krupno mljevenih badema
60 g maslaca
Curd od borovnica:
1 šalica svježih borovnica
20 ml soka svježeg limuna
1 cijelo jaje
1 žumanjak
½ šalice šećera
30 g maslaca
Priprema:
Kekse izmrvite pomoću valjka za tijesto ili blendera, dodajte im krupno mljevene bademe i otopljeni maslac. Promiješajte, prebacite u 3 mini kalupa za pite ili kalup promjera 20 cm i smjesu dobro utisnite. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Borovnice i sok od limuna lagano zagrijavajte na vatri dok borovnice ne omekšaju, oko 3 do 5 minuta. Protisnite smjesu kroz cjedilo laganim pritiskom žlice, kako bi se riješili kožice i koštica. Ostavite sa strane da se ohladi. Umutite zajedno žumanjke i jaje. Dodajte šećer i miješajte pjenjačom dok smjesa ne postane svijetlo žute boje. Prelijte smjesu jaja u pire od borovnica i promiješajte.
Smjesu stavite na srednje jaku vatru, konstantno miješajte dok se krema ne zgusne, oko 8 do 10 minuta. Skinite posudu s vatre i lagano umiješajte maslac. Podlogu od keksa i badema prelijte kremom od borovnica i ostavite u hladnjaku 2 sata da se stisne.
Više recepata i priča s putovanja naše Barbare potražite na njenom blogu Foodiona, Facebook stranici, Instagram profilu i Youtube kanalu.