Sastojci:
300 ml tople vode
1 žlica soli
1 žlica šećera
7 grama suhog kvasca
900 grama brašna
3 žlice ulja
120 grama sode bikarbone
2 žumanjka
krupna morska sol za posipanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.
2. U staklenoj zdjeli pomiješajte vodu, jednu žlicu soli i šećera te suhi kvasac. Pustite sastojke tako oko pet minuta dok se kvasac ne počne pjeniti.
3. Dodajte brašno i dvije žlice ulja pa miješajte dok ne dobijete kuglu tijesta.
4. Izvadite tijesto, namastite zdjelu s preostalim uljem, vratite tijesto u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena da se diže.
5. Podijelite tijesto na osam dijelova.
6. Razvucite svaki komad tijesta u duge trake te ih svežite u oblik pereca.
7. Zagrijte lonac vode i u nju stavite sodu bikarbonu. Prokuhajte perece u kipućoj vodi tridesetak sekundi pa ih prebacite na papir za pečenje.
8. Premažite ih žumanjkom i pospite krupnom morskom solju.
9. Pecite u pećnici oko 10 do 15 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Dobar tek!
U videu Tasty Junior pogledajte proces izrade mekih pereca.