Hladniji dani u naše šalice toče mirisnije, aromatičnije i toplije napitke, poput kuhanog vina, punča ili dobrog starog kompota od jabuka. Taj voćni, jabučasti, nostalgični napitak nas već na prvi srk vraća u djetinjstvo, budi stare dobre uspomene i poziva na druženje, a tako ga je jednostavno i brzo pripremiti kod kuće.

Osim u kompotu, jabuke su odlične i u cideru. Od kupovnog cidera od jabuke ili jabukovače je bolja domaća verzija, stoga ako ste od onih koji domaćih jabuka imaju u izobilju (priznajte, barem jednu kašetu imate na balkonu) skuhajte svoj cider od jabuke, sve što vam treba je recept za piće koje je najfinije kad se pije u hladnu jesensku večer, a može i u zimsku.

Zima i jabuke se vole, jedite jabuke svaki dan, a čuvajte ih uz ovaj trik s kojim će jabuke "izdržati" cijelu zimu.

Sastojci:

5 komada velikih jabuka (idared, jonagold ili one koje volite)
750 ml vode
3-4 žlice šećera
1 limun
1 vanilin šećer
2 štapića cimeta
1 klinčić (i 1 zvjezdasti anis ako imate)

Postupak:

1. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na deblje ploške ili na kockice podjednake veličine.

2. Stavite ih u posudu, dodajte šećer i vanilin šećer, cimet i klinčić te limun narezan na ploške, prelijte vrućom vodom i kuhajte na srednje jakoj vatri jedno 15 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju (nemojte ih prekuhati).

3. Poslužite još vruće u velikim šalicama, vatrostalnim čašama ili dubokim zdjelicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju