Ako ste skitali Francuskom, Luksemburgom, Belgijom ili Švicarskom, sigurno ste u svakom baru, zalogajnici ili bistrou na jelovniku uočili jelo pod nazivom croque monsier i croque madame.

To je valjda najpoznatiji sendvič frankofonskog dijela svijeta, a sastoji se od dvije kriške kruha, kuhane šunke, sira Gruyere i umaka bešamel, jede se u pauzi za ručak ili kao brzinski zalogaj s nogu i naručuje se pod imenom croque monsier. No ako se na ovom sočnom sendviču gore zlati i fino pečeno jaje na oko, sendvič dobiva ženske atribute i mijenja ime u croque madame.

Za ovaj vam sendvič ne treba toster, možete ga pripremiti u dobro zagrijanoj tavi, a po želji i zapeći u pećnici. Treba vam samo nešto kruha ili kruha za tost, nešto šunke i sira, šalica umaka bešamel, koje jaje i ekipa koja će sve to s guštom smazati.

Kako smo spomenuli, u izvornoj se varijanti za ovaj sendvič koristi švicarski sir Gruyere, no kako je taj sir na našem tržištu malo teže naći, slobodno ga zamijenite nekim vama dragim, dobro topivim sirom poput goude, trapista, edamera ili podravca.

Kad ste se već upustili u izradu gurmanskih sendviča, napravite i ovaj pod nazivom rolada od kruha za tost, šunke i kulena, bit će to prava fešta od sendviča.

Francuski sendvič i nije vam baš nešto napet, više ste za domaće priče? Otkrijte 5 genijalnih sendviča koje možete složiti samo od lokalnih namirnica.

Sastojci:
(za 4 sendviča)

8 – 12 kriški kruha (sendvič možete slagati od 2 ili 3 kriške kruha)
200 g tanko rezane kuhane šunke
200 g dobro topivog sira (tipa gouda, trapist, edamer, podravec)
4 jaja
50 g maslaca

Za umak bešamel:
60 g maslaca
60 g brašna
700 ml mlijeka
sol, papar
malo sitno ribanog muškatnog oraščića

Priprema:

1. Napravite bešamel: u široj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite. Potom dodajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Na samom kraju dodajte sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, razrijedite ga mlijekom do željene gustoće.

2. Složite sendviče: obje kriške kruha premažite maslacem i odložite na tanjur. Namazani sloj jedne kriške okrenite prema dolje jer će ta strana kruha biti donja vanjska strana sendviča, potom tu krišku kruha premažite bešamelom, dodajte šunku i sir, poklopite drugom šnitom kruha premazanom maslacem, sada premazana strana neka bude okrenuta prema gore. Ako želite, možete sendvič složiti i od tri kriške kruha, samo ubacite dodatnu krišku i na nju stavite malo bešamela, malo šunke i sira. Napravite isto s ostalim sendvičima.

3. Tostirajte sendviče: na dobro zagrijanu tavu stavite dva pripremljena sendviča pa ih pecite po 3-4 minute sa svake strane. Kad su sendviči dobili lijepu zlatnu boju (maslac će ispustiti svoju masnoću i sve će se lijepo zapeći), prelijte ih s malo bešamela, smanjite vatru, poklopite tavu i pustite da se bešamel zagrije jedno 2 minute. Tako pripremljene sendviče možete i kratko (5 – 10 min) zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Ponovite i s preostala dva sendviča.

4. U drugoj tavi ispecite 4 jaja na oko. Stavite po jedno pečeno jaje na svaki sendvič, svako jaje malo posolite pa poslužite sendviče uz omiljenu lisnatu salatu ili uz pržene krumpiriće.

Kakvo priznanje! Mali hrvatski grad drugi je na svijetu po izboru svjetskih putnika Slunj - 4 Slunj - 3 Slunj - 2 +0 Slunj - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju