Provedite blagdane sa stilom ispijajući liker od jaja i ruma (eng. Eggnog), koji se tradicionalno služi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.
Riječ je o utješnom (i kaloričnom) napitku koji obuhvaća najmirisnije božićne začine, vrlo se lako priprema i pije.
Božićni liker od jaja i ruma - sastojci:
- 1 litra mlijeka
- 10 žumanjaka
- 300 g šećera
- 250 ml ruma
- 400 g slatkog vrhnja
- 4-5 klinčića
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 2 žlice ekstrakta od vanilije
- ½ čajne žličice muškatnog oraščića
Božićni liker od jaja i ruma - priprema:
- Pomiješajte mlijeko, klinčiće i cimet, stavite tekućinu u lonac, pa ju ugrijte na najlaganijoj vatri oko pet minuta.
- U odvojenoj zdjeli dobro istucite žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu, pa im polako dodavajte toplo mlijeko.
- Prebacite cijelu smjesu u lonac i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko tri minute dok se smjesa ne zgusne. Imajte na umu da napitak ne smije zavriti.
- Procijedite tekućinu od klinčića i pustite da ohladi. U ohlađenu tekućinu dodajte slatko vrhnje, ekstrakt od vanilije, muškatni oraščić i rum. Dobro ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
- Ovako pripremljen božićni koktel možete držati u hladnjaku desetak dana. Živjeli!
Stigao je Špicer: Pravi zagrebački liker od kuhanog vina u božićnom ruhu +2