Većina nas Karlovac doživljava kao grad na četiri rijeke, što u stvari i je, ali rijetki su ti koji baš namjenski skrenu s autoceste kako bi ga posjetili. Mislite što ćemo u Karlovcu? Pa tamo ima samo vode i puno zapuštenih vojnih objekata. Ali to stvarno nije tako. Karlovac ima jednu atrakciju zbog koje se definitivno isplati skrenuti s puta.

> 10 mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste

Dok se vozite kraj Karlovca, prema moru, na nekoliko sekundi, s vaše lijeve strane, primijetit ćete dvorac koji ponosno stoji na vrhu brda. Riječ je o utvrdi Dubovac. Dubovac je od kaštela u 15. stoljeću izrastao u pravi mali dvorac u kojem se danas nalazi gradski muzej. Ovdje su stolovale mnoge značajne hrvatske obitelji, pa tako i Zrinski, Frankopani i Šubići. Na 185 metara nadmorske visine, na prapovijesnom humku ovaj slikoviti dvorac predstavlja jedan od najočuvanijih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj.

Danas je ovdje smješten gradski muzej, te u njemu svakodnevno možete razgledati razne izložbe. No ipak valja spomenuti da to nije glavna posebnost ovog starog kaštela. S obronaka brda, na kojem je izrastao ovaj dragulj, pruža se spektakularan pogled na grad Karlovac i rijeku Kupu. Ovdje, ispod krošnje lipe, možete uživati u mirnoći i cvrkutu ptica koji će vas opustiti nakon napornog dana i pripremiti za nove pobjede. No ipak, ni taj proplanak nije najposebnij.

Posebno mjesto zauzima kula dvorca odnosno vidikovac koji se nalazi na vrhu kule. S vidikovca puca pogled na grad koji se proteže kao na dlanu, ali i pogled na širu gradsku okolicu. Ovdje možete vidjeti što se zbiva na obližnjim rijekama, kako teče promet u gradu, ali i uživati u pogledu na bogate šume koje se nalaze nedaleko od samog grada.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju