Usamljenik Ličkog polja najčešći je opis prizora koji je sigurno uočio svatko tko je putovao autocestom Zagreb - Split. Pogotovo ako su pritom i stali na istoimeno odmorište - Zir.

Brdo koje se uzdiglo usred zelenog polja prepoznatljivo je po stijenama koje krase njegov vrh, a sveukupna visina ove mini gore je 850 metara. Smještena je na Ličkom polju blizu mjesta Kik.

Premda djeluje skromno, ova gora puna je špilja i jama, od kojih je jedna špilja dugačka čak 350 metara i uključuje jezerce. U neke pećine moguće je ući već na početku staze koja vodi do vrha, no preporučljivo je to učiniti s oprezom i svjetiljkama.

Vjeruje se kako je za vrijeme turskih osvajanja služio kao osmatračnica, a i danas privlači brojne planinare i alpiniste koji ga "osvajaju" samo kako bi s njega uživali u predivnom pogledu u svim smjerovima: od južnog do sjevernog Velebita, preko cijelog Ličkog polja i Nacionalnog parka Paklenice, pa sve do tunela Sveti rok.

Staza koja vodi do vrha duga je oko tri kilometara i za uspon je potrebno oko sat vremena, a stijene su osigurane sajlama. Markirana staza počinje na cesti kraj mjestašca Trkulje.

Nakon uspona na Zir ostaje još dovoljno vremena u danu koje možete popuniti dodatnim izletima: u susjedstvu su Velebit, rodno mjesto Nikole Tesle – Smiljan, Pećinski park Grabovača, Cerovačke pećine…

Hrvatska zemlja vukova: Razlozi zbog kojih biste jesen trebali iskoristiti za posjet Lici Lika Nacionalni park Plitvička jezera Memorijalni centar Nikole Tesle +10 Lika

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju