Sada znamo kako je biti ptica zahvaljujući jednom od najduljih i najbržih zip linea u Europi. Poletite i vi ove godine, postanite dio Pazi Medo priče. Sigurno ste već čuli za Zip Line Pazi Medo ili Beware of the Bear. Nalazi se u prekrasnoj ličkoj prirodi, u sklopu Sportsko rekreacijskog centra Bijeli Vrh u općini Vrhovine. Bijeli Vrh na zapadnoj je granici Plitvičkih jezera, a obuhvaća gotovo 100 hektara površine.

Kako je započela ova priča?

Sve je započelo sa suradnjom Općine Vrhovine i udruge Rudopolje Moje čija je želja pružiti mladim ljudima priliku da ostanu živjeti i djelovati u Lici. Projektom SRC Bijeli Vrh, u koji spada i izgradnja zip linea, žele se poboljšati životne prilike lokalnog stanovništva. Odlučili su se za projekt koji vrednuje prirodne ljepote jer su i sami zaljubljenici u prirodu i avanturističke aktivnosti.

Što možete očekivati i na što treba paziti

Ukupna duljina čeličnog užeta je 1700 metara. Moguće je postići brzinu do 120 km/h, ali to je u slučaju ako puše vjetar sa sjevera, odnosno u leđa. Čak i kad vjetar puše prema vama, moguće je postići brzinu do 100 km/h, stoga se pripremite na uistinu brzi let. Kad krenete, imat ćete veliku brzinu, no to će vam vjerojatno biti i najbolji dio.

Zipline Putovanja "Pazi medo" više nije najdulji zipline u Europi, evo tko je novi nositelj ove prestižne titule i za koliko je duži

Spust traje nekoliko minuta, a sve ovisi o brzini vjetra i vašoj kilaži. Prema potrebi se dodavaju utezi kako biste što bolje letjeli. Može vam se dogoditi da pri kraju zastanete, no zip line ekipa vas povuče sajlom, tako da se nemate čega bojati. Ekipa koja vas priprema profesionalna je i sva oprema ima potrebne ateste. Možete se bezbrižno opustiti u letu čak 80 metara iznad zemlje. Samo pazite da ne mašete previše rukama i sve će biti u redu. Na samom sletištu sada je vidikovac i prekrasan pogled na 3 doline.

Kad već sretno sletite, popijte piće u ime svladavanja izazova. Još nekoliko savjeta – dođite u sportskoj opremi i, prije nego što se odlučite na akciju, provjerite vremensku prognozu. Također, preporučujemo dolazak izvan ljetne sezone jer su onda cijene nešto povoljnije.

Nevjerojatan osjećaj slobode

Iako na prvi pogled djeluje zastrašujuće, nije tako strašno kako se čini. Kada prevladate onaj prvi strah i tremu, kad se jednostavno pustite, osjetit ćete nevjerojatan osjećaj slobode i uzbuđenja. Svi koji ga jednom isprobaju, žele još jednom, pa još jednom jer je svaki put sve bolje i bolje. No u to se morate uvjeriti sami.

Ostale zanimljive aktivnosti

Osim letenja ličkom dolinom, vrijedna ekipa iz Udruge za vas je osmislila i brojne druge aktivnosti. Primjerice, možete biciklirati, a poslužite se biciklističkim kartama koje su za vas pripremili. Uredili su i registrirali parajedriličarska i zmajarska uzletišta i sletišta. Možete se penjati po stijeni koji su izgradili ili pak zaigrati disc golf na igralištu. Također, možete posjetiti NP Plitvička jezera, Sjeverni Velebit ili rijeku Gacku, sve je u blizini. Pustolovina sigurno neće nedostajati.  

Viktorov "let" najdužim ziplineom na svijetu: "Bilo je zastrašujuće, teško sam disao, ali nije bilo šanse da odustanem!" Viktor Šimunić - 5 Viktor Šimunić - 2 Viktor Šimunić - 4 +3 Viktor Šimunić - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju