Projekt unapređenja lokalnog turističkog okruženja bio je prijavljen pod engleskom kraticom EAGLE, u prijevodu orao. Nit vodilja u izradi projektnog prijedloga bile su ptice koje obitavaju između Pitomače i Pečuha, Bilogore i planine Meček u Mađarskoj. Projekt na jedinstven način spaja ova dva područja kao i zajedničku prirodnu i kulturnu baštinu.

PR PR (Foto: PR)

Glavne infrastrukturne investicije u sklopu projekta dva su međusobno povezana turistička centra, od kojih se onaj s hrvatske strane nalazi u Kladarskom bregu. Turističko-informativni centar Klopotec, koji se nadovezuje na bogatu srednjoeuropsku vinogradarsku tradiciju, uključuje vidikovac s klopocem visine 8 metara, vinski podrum i posjetiteljsku ižu.
S mađarske strane izgrađen je i opremljen Mecsek Discovery Center, važan element eko-turističkog centra Mecsekerdő u Árpádtetőu kod Pečuha, koji na svojih 500 kvadrata, raznim interaktivnim sadržajima, posjetiteljima nudi doživljaj upoznavanja bogatstvom flore i faune, ali i kulturnim vrijednostima regije Mecsek.

PR PR (Foto: PR)


Uz turističke centre u Kladarskom bregu i Pečuhu, kroz projekt su razvijene i opremljene pripadajuće biciklističke i pješačke staze, edukativne rute i posjetiteljske atrakcije, a poticat će se turiste na prekograničnu posjetu kroz međusobnu promociju, posjetiteljske pogodnosti i zajednički nastup na međunarodnim turističkim sajmovima, poglavito onim kojima je fokus na ljubiteljima prirode i promatračima ptica, biciklističkim turistima, avanturistima i eno- i gastro-hedonistima.

PR PR (Foto: PR)

Ništa manje važan dio projektnih aktivnosti bio je usmjeren na ekološko osvještavanje javnosti, poglavito mlađih naraštaja za očuvanje prirode, na kojoj se i temelji turistički potencijal ovih regija.
Također, za promatrače ptica i sve zainteresirane, izrađena je mobilna aplikacija o ptičjim vrstama kontinentalne Hrvatske i južne Mađarske.

PR PR (Foto: PR)


Projekt EAGLE („Enhancing the Adventure Generating Local Environment Pitomača-Pecs“) Općine Pitomača, Turističke zajednice Općine Pitomača i Šumarije Mecsekerdő Zrt. iz Pečuha, odobren je za financiranje u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Broj ugovora o bespovratnim sredstvima je: HUHR/1901/2.1.2/0109.


Vrijednost projekta je 1,65 milijuna eura, od čega su 85% bespovratna sredstva Europske unije.


Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici projekta: https://eaglehuhr.eu/hr/

PR PR (Foto: PR) PR PR (Foto: PR) PR PR (Foto: PR) PR PR (Foto: PR) PR PR (Foto: PR) PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju