Veliki talijanski gradovi privlače milijune turista godišnje, i to s pravom. Međutim, ova prekrasna zemlja puna je i manje poznatih, skrivenih dragulja. Donosimo vam 10 slatkih i čarobnih talijanskih gradića, koje bi kad-tad valjalo posjetiti!

1. Portofino, Ligurija

Grad kao s razglednice preporučljivo je posjetiti u zimskim mjesecima kada je u njemu manje turista, ali čak i njegova užurbanost tijekom ljetnih mjeseci ima svojih čari. Poznat je po fasadama oker boje te brojnim kafićima i restoranima. Nije ni čudo što u njemu kuće imaju obitelj Agnelli, ali jednako i tako slavni dizajneri Dolce i Gabbana.

2. Matera, Bazilikata

Europska prijestolnica kulture 2019. do 50-ih godina prošlog stoljeća bila je potpuno prepuštena zaboravu. Danas je taj srednjovjekovni grad na popisu UNESCO-ove kulturne baštine i vrvi galerijama, restoranima i hotelima.

3. Cetara, Kampanija

Želite li osjetiti kako je amalfijska obala izgledala prije nego što je postala popularna turistička destinacija, preporučujemo vam da posjetite malu ribarsku luku Cetara, poznatu po proizvodnji slanih inćuna i ribljeg umaka kolature. Gradić ne nudi brojne aktivnosti, ovamo ljudi dolaze jednostavno uživati u hrani.

4. Pietrasanta, Toskana

Gradić je smješten u unutrašnjosti, sjeverno od Pise i omeđen je veličanstvenim Alpama te je odavno dom brojnih umjetnika. Ovdje su stvarali i velikani poput Henryja Moorea. Nakon obilaženja galerija i butika odmorite se uz Campari Spritz na nekom od dražesnih trgova.

5. Orta San Giulio, Pijemont

Najmanje talijansko jezero, Lago d'Orta, mnogo je manje razvikano od Coma i Maggiorea. Orta je srednjovjekovni gradić koji se smjestio uz jezero. Posjetitelji dolaze ovamo kako bi planinarili okolnim brdima, šetali se uz jezero i posjetili mistični otočić San Giulio.

6. Montefalco, Umbrija

Na vinskoj karti svijeta Montefalco je sinonim za Sagrantino, hvaljeno lokalno crno vino. Iz grada se nude nevjerojatni pogledi zbog čega ga zovu „balkonom Umbrije“. Nađete li se ovdje, nemojte propustiti kušati vino i pogledati nevjerojatne freske Benozza Gozzolija iz 1452. godine u samostanu svetog Franje.

7. Chioggia, Veneto

Antička luka Chioggia nalazi se na samom jugu venecijanske lagune, a okružena je straga sa snježnim vrhovima Dolomita. Ova „mala Venecija“ nije prepuna turista, a u njezinim su kanalima usidreni ribarski brodići koji se ujutro vraćaju s pučine. U podne se iz restorana širi miris pečene ribe, a za one željne više akcije Venecija je vrlo blizu.

8. Gallipoli, Puglia

Na obali Jonskog mora smjestio se ovaj suncem okupani gradić čije ime je izvedenica iz grčkog jezika i znači 'lijepi grad'. Stari grad obiluje bijelim kućama ravnih krovova s baroknim dvorištima i uskim prolazima. U njemu ćete naći i prekrasne crkve, kao i utvrdu iz 13. stoljeća. Lokalna hrana uglavnom je riblja, a probati ju možete u nekom od brojnih restorana.

9. Mantova, Lombardija

Kombinacija starih tornjeva, kupola, širokih trgova - sve to nudi Manova, pomalo uspavan grad koji se ne nađe često na ruti posjetitelja. Nepravedno, jer u njezinu Palazzo Ducale možete pogledati djela Rafaela, Tintoretta i Rubensa. Osim toga tu su i neoklasicistička palača Canossa i renesansna palača Té koja je izgrađena kao ljubavno gnijezdo za ljubavnicu Federica drugog. Od tradicionalnih jela ne smijete propustiti gulaš od magarca i tortelle punjene bundevom.

10. Noto, Sicilija

Noto je jedan od najljepših primjera poznatog „sicilijanskog baroka“. Grad je teško stradao u razornom potresu 1693. godine, nakon toga je obnovljen iz temelja. Danas je omiljeno odredište umjetnika i zaljubljenika u umjetnost, a ljubitelji hrane moraju se zaustaviti u Caffe Sicilia i probati jedan od najboljih sladoleda u Italiji!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju