Već smo prije koju godinu svjedočili i čitali kako se u nekim državama digla vika i buka jer su neke kompanije počele – vagati putnike. Iako kazaljka, ili u današnje doba bolje reći digitalni brojevi mogu pokazati ne odveć ugodne brojke, cilj toga nije nekomu uzrokovati neugodnost, već nešto sasvim drugo.

Vaganje su nedavno uveli i u Koreji, a na taj se potez odvažila i jedna europska kompanija. Riječ je o finskom nacionalnom prijevozniku Finnair, a cilj je skupiti podatke težine putnika na letu, kao i njihove ručne prtljage. Program je trajao do kraja veljače, a nastavit će se u travnju i svibnju.

Sjedala - 1 Sjedala - 1 (Foto: Getty Images)

Proces je potpuno tajan, a tek nekoliko osoba može i vidjeti težinu putnika. Još je bolje kad kažemo da se ne vidi ničije ime jer se ne obrađuje osoba čija je težina zabilježena, već sama masa.

Zašto važu putnike prije ulaska u avion?

Ali zašto zapravo Finnair to uopće radi? Pa, ideja je poboljšati sam raspored sjedenja u zrakoplovu. Podaci se prikupljaju kako bi se mogli napraviti izračuni o tome kako najbolje rasporediti faktore težine u samom zrakoplovu - težinu goriva, prijavljene prtljage, tereta, cateringa, spremnika vode, jednako kao i putnika.

Poboljšanje raspodjele težine leta ne samo da let čini sigurnijima, već općenito smanjuje i utjecaj na okoliš jer je manja vjerojatnost da će avioni trošiti nepotrebne količine goriva.

Avion Avion (Foto: Shutterstock)

Obično europski zračni prijevoznici koriste procjene koje izračunava Europska agencije za sigurnost zračnog prometa, čiji su posljednji podaci obavljeni 2022. No Finnair je odlučio napraviti vlastito istraživanje jer vjeruje da ono može biti još preciznije.

Ovo čak nije ni prvi put da se prikupljaju takvi podaci - još 2017. nekoliko stotina putnika u helsinškoj zračnoj luci dobrovoljno je izvagano. Air New Zealand i Uzbekistan Airways također su proveli slične mjere, kao i spomenuti Korean Air. Uglavnom, ako i budete u prilici biti jedan od izvaganih – nemate uopće razloga za brigu.

Što je Codesharing? Najbolja stvar za putnike kod pretrage aviokarata Sjedala - 1 Avion Avion - 2 +2 Avion - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju