Ne može svaki zračni prijevoznik letjeti posvuda. Uostalom, skupo je pokrenuti i upravljati letovima, a aviokompanijama može biti teško ostvariti profit na svakoj ruti. Međutim, zrakoplovne tvrtke još uvijek žele putnicima ponuditi mogućnost letenja u što više destinacija.

Jedan od načina da to učinkovito učinite bez vlastitih zrakoplova i zakupljenih slotova na zračnim lukama je sporazum o zajedničkom korištenju letova s drugim zračnim prijevoznikom.

Što je Codeshare let?

Codeshare je sporazum između zrakoplovnih prijevoznika o međusobnoj prodaji mjesta na letovima. To daje dojam da zrakoplovni prijevoznici lete na više odredišta. Time zračni prijevoznici dijele prihod od te karte prema dogovoru. Ili ono što je bitno za putnike - preko jednog koda rezervirate let od mjesta A do mjesta C preko mjesta B. 

Recimo da želite posjetiti nevjerojatan grad Istanbul u Turskoj. Jedini prijevoznik koji direktno leti iz Zagreba za Istanbul je Turkish Airlines. No, zaputite li se na stranice Croatia Airlines, možete vidjeti da i oni isto lete za Istanbul, iako zrakoplov Croatia Airlines nikada neće vidjeti Tursku.

Prednosti Codeshare letova

Za putnike, primarna prednost dijeljenja kodova su besprijekorni transferi, posebno kada se povezuju između zračnih prijevoznika koji nisu partneri preko saveza zračnih prijevoznika.

Recimo da želite rezervirati putovanje do Cancuna u Meksiku. Rezervirati ćete let Turkish Airlinesa iz Zagreba sve do Cancuna. No mala tajna – morati ćete presjedati prvo u Istanbulu, zatim u Panami, gdje ćete se ukrcati u zrakoplov aviokompanije Copa Airlines koja će vas prebaciti iz Paname do Cancuna. Da ne postoji Codeshare let, vi biste se morali uskladiti i kupiti tri odvojena leta – prvi do Istanbula, drugi do Panama Citya i treći do Cancuna.

Isplati li se Codeshare?

Codeshare se isplati u gotovo svim slučajevima, osim ako više letova do odredišta ne uspijete pojedinačno povoljnije platiti. Međutim, promjena rasporeda letova, kašnjenje ili otkazivanje letova mogli bi potpuno pokvariti vaše planove. A budući da biste rezervirali zasebne karte, zrakoplovna tvrtka koja upravlja vašim letom za određenu destinaciju ne bi imala obvezu ponovno vas smjestiti na kasniji let, što ne bi trebao biti slučaj ako imate povezane letove pute Codesharinga.

Primjer iz prakse

Rezervirate li putem neke stranice let iz Zagreba do Barcelone, zapravo ćete kupiti dvije odvojene karte jer ne postoji direktan let. Prvu iz Zagreba do Milana (gdje je presjedanje), a drugu od Milana do Barcelone. Dogodi li se da vam avion iz Zagreba do Milana kasni, vama u potpunosti propada aviokarta od Milana do Barcelone jer ta dva leta nisu povezana. Zbog toga dijeljenje kodova može biti dobro za putnike jer imaju dodatnu garanciju. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju