Butron je dvorac smješten u baskijskom gradu Gatika na sjeveru Španjolske. Pomalo mračan i mističan, smješten u raslinju i palmama, ovaj neobičan dvorac popularna je atrakcija među turistima. A zapeo je za oko i malo jačim igračima…

Povijest dvorca zapravo je povijest svađanja između pripadnika plemstva – gotovo 300 godina bilo je potrebno da se drama smiri, a kada se to konačno dogodilo u 16. stoljeću, dvorac je napušten. Zdanje koje se prostiralo na 2 400 metara kvadratnih počelo je propadati i ostalo je zaboravljeno u zelenilu koje ga okružuje.

Iako potječe još iz srednjeg vijeka, svoj današnji impresivni izgled može zahvaliti španjolskom arhitektu i političaru, Franciscu de Cubasu, koji ga je skoro pa podigao ponovno iz temelja krajem 19. stoljeća.

Upravo ta bajkovitost bila je cilj arhitekta – htio je izraziti svoju kreativnost te je inspiriran bavarskim dvorcima, neogotičkim i romantičnim detaljima, osmislio današnji izgled Butrona. Svrha je bila da izgleda lijepo, ne da ljudi u njemu uistinu žive.

Očito je postigao što je htio jer je i sama Kate Middleton u jednom intervjuu otkrila kako joj je djevojački san bio da se uda u tom dvorcu. Na kraju se morala zadovoljiti Westministerskom opatijom i životom u Kensington palači. I bogati plaču...

Moja kućica, moja slobodica – ne baš

S obzirom da su prostorije u kulama i na višim katovima prilično malene, dvorac nije baš funkcionalan za život, ali je otvoren javnosti za posjet. Početkom 2010-ih bio je pušten u prodaju: tko god je imao barem 3,5 milijuna eura, a htio je svoju oazu s privatnom kapelicom i tamnicom, mogao je dati ponudu.

Dvorac je dobio lift i grijanje tek početkom 1990-ih, pa nije bilo ni brige oko potencijalnih neplaćenih računa desetljećima prije toga. No, bilo kakvu intervenciju unutar dvorca vlasniku treba odobriti lokalna vlast.

Nekad je posjedovati dvorac značilo imati i moć, ali danas nema ni rušenja zida bez posebne dozvole. Možda to nekad nije ni loše.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju