Do planinarskog doma Petrov vrh vodi 9 kilometara duga asfaltirana staza od centra Daruvara. Putem prema vrhu koji se nalazi na 547 metara nadmorske visine proći ćete kroz Daruvarsku vinsku cestu koja će vas osvojiti pogledom na redove vinograda i kuće smještene na malim obroncima.

Zaustavite se na izletištu Vranjevina

Na padinama Papuka pri samom ulazu u šumu nalazi se i izletište Vranjevina. Savjetujemo da to nikako ne propustite jer ne morate puno skrenuti s puta da biste došli do strmine s koje puca nevjerojatan pogled na slikovita polja i vinograde. Spustite li se strmim drvnim stubama nešto niže, naći ćete se podno veličanstvenog slapa koji je prekrasan u svako doba godine.

Put je asfaltiran, a o parkingu se ne morate brinuti

Petnaestak minuta vožnje ili sat i pol hodanja kroz bukovu šumu - i stigli ste na krajnje odredište. Čim se popnete na vrh, pogled će vam privući travnati teren okružen šumom. Za snježnih dana to se pretvori u daruvarsku skijašku stazu. Do vrha padine skijašima je dostupna vučnica s tanjurićima. Kratka je to staza, ima svega 450 metara, ali s obzirom na to da je jedina u krugu od 100 kilometra, mnogi pohrle tamo na sanjkanje ili skijanje. Uglavnom su to Daruvarčani, ali ove je godine tamo bilo i turista iz ostatka središnje Hrvatske.

Lijevo od staze nalazi se planinarski dom Petrov vrh, a kod njegovih ulaznih vrata drvene skije s tablom na kojoj piše da su pripadale prvom daruvarskom učitelju skijanja, dr. Đoparu. Dokaz je to da se na tom prostoru skija već dugo. Danas ćete tamo vidjeti mnogo više sanjkaša, ali jedno je sigurno, veselja za snježnih dana tamo ne nedostaje.

Park tamnog neba ''Vrani kamen''

Petrov vrh dio je parka tamnog neba ''Vrani kamen''. Parkovi tamnog neba područja su izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja, zaštićena za potrebe znanstvenih, astronomskih, edukacijskih, turističkih i ostalih javnih aktivnosti. Park tamnog neba u Daruvaru prostire se na 8 tisuća hektara površine planine Papuk, a u planinskom domu Petrov vrh dostupan je priključak električne energije potrebne za funkcioniranje astronomske opreme. Čak i ako niste profesionalac, podignete li pogled, golim ćete okom vidjeti prostranstvo zvijezda.

Ostatak godine

Kad nije ''opremljen'' za sanjkanje i skijanje, planinari iz planinarskog doma Petrov vrh osiguravaju posjetiteljima pristup roštilju, uz prethodnu najavu. Uz drvene stolove i klupe, tamo se nalazi i malo igralište za djecu. Ne propustite se popeti i na vidik koji s vrha obuhvaća livadu.

Zanimaju li vas uz prekrasan pogled i svjež zrak i zvijezde, obratite se volonterima astronomskog društva ,,Kumova slama” iz Daruvara ili ih posjetite za vrijeme dana astronomije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju