Jesen je uvijek čarobna zbog prirode koja nam u to doba otkriva svoje najljepše boje. A gdje je bolje slaviti ovo godišnje doba nego li u županiji koja je prema broju i raznovrsnosti zaštićenih prirodnih objekata i lokaliteta prva u Hrvatskoj.

Degustirajte domaće proizvode i saznajte kakva to inspiracija izranja iz njezinog bića i kako se u njezinom okruženju rodila genijalnost. Upotpunite vikend ocjenjivanjem kvalitete meda, sira, rakija i pekmeza te prisustvujte smotri izvornih i zaštićenih pasmina tog područja. Zakoračite putevima Ličko-senjske županije.

Okusi delicija

Kobasice, lički krumpir, sir, med, rakija i neizostavna janjetina na ražnju...zasigurno ste ogladnjeli već na sam spomen ovih gastronomskih delicija. Odlično! Ako ste ljubitelj neodoljivih tradicionalnih okusa, Jesen u Lici je savršeno vrijeme da posjetite ovaj kraj. Za čaroban vikend prepun boja i okusa tradicije posjetite Gospić koji će biti savršeno mjesto za upoznavanje gastronomije ali i običaja ovog šarolikog kraja. Iskusite kvalitetu i raznolikost izvornih, tradicionalnih proizvoda brdsko-planinskog područja i doživite ga u punom jesenskom štihu. U periodu od 30. rujna do 2. listopada Lika postaje idealna destinacija za istraživanje.

PR PR (Foto: PR)

Gospić će biti idealna prva postaja jer će se tamo izlagati baš sve - autohtoni poljoprivredni, prehrambeni i ukrasni proizvodi visoke kvalitete koje proizvode mala poljoprivredna gospodarstva i mali poduzetnici primorskog i ličkog dijela Ličko-senjske županije. Čak i ako ništa ne kupite odlično ćete se zabaviti jer uz pregršt različitih autohtonih delicija očekuju Vas i mnoga događanja, izložbe i nastupi.

Kušajte najbolje ocijenjene rakije, med i sireve te uživajte u reviji konjskih zaprega, izložbi ličke ovce pramenke i autohtonih pasmina goveda ovog kraja. Kako bi doživljaj manifestacije bio potpun imat ćete priliku zaviriti u dio prošlosti kroz izložbu etnografskih zbirki i nastupa kulturno-umjetničkih društava koji će predstaviti folklornu baštinu ovog kraja.

PR PR (Foto: PR)

Bijeg od gradske vreve

Svako godišnje doba donosi posebnosti koje jednostavno treba vidjeti uživo. Jesen oboji prirodu u narančaste, žute i crvene nijanse koje oduzimaju dah, a kakvo je trenutno ruho ličkih šuma provjerite već ove jeseni. U ovo inspirativno i mnogima najdraže doba, prošećite šumskim stazama Nacionalnog parka Plitvička jezera i šuškajte koracima po lišću koje je jesen obukla u svoje ruho. Drveni mostići vodit će vas kroz ovaj bajkovit scenarij, a jezera možete razgledati i turističkim brodom ili vlakićem. Ako ste ljubitelj životinja, onda svakako morate navratiti uKuterevo. Malo mjestašce u Lici koje je pružilo utočište medvjedima gdje se nalaze pod budnim okom volontera. Kao što svi znamo, medvjedi zimi spavaju zimski san pa je zato jesen pravo vrijeme da ih posjetite prije nego što zadrijemaju na neko vrijeme.

PR PR (Foto: PR)

Kako bolje doživjeti čarobne boje jeseni ovog raznolikog terena nego raznim aktivnostima! Odvezite se ili pješačite do Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koji je pravo odredište za sve one koji su naklonjeni aktivnom odmoru. Nikako ne propustite posjetiti i Krasno – jedno od naših najvećih planinskih naselja koje se smjestilo na obroncima Velebita.

U samom parku se nalazi i kuća Velebita u kojoj vas očekuju nesvakidašnja iskustva, pa tako možete postati speleolog na koju minutu "spuštanjem" u Lukinu jamu ili pak ako stavite hologramske naočale možete poletjeti poput ptica selica koje se u ovo jesensko vrijeme spremaju na dalek put.

Ako ipak želite koračati putevima speleologa na duže vrijeme od nekoliko minuta onda svakako preporučujemo posjet jedinom pećinskom parku u Europi – Pećinski park Grabovača. Obavezno posjetite špilju Samograd, najveću i najprivlačniju špilju na Grabovači, geomorfološki spomenik prirode i jednu od najstarijih turističkih špilja u Hrvatskoj. Svoju jesensku pustolovinu zaokružite posjetom adrenalinskim parkovima ili jednom od najdužih zip line-ova u svijetu Pazi medo, a kada vam bude dosta adrenalina, spustite se u dolinu rijeke Gacke. Otkrijte ovaj dragulj Like i na jedan dan postanite ribič, unajmite kanu ili bicikl, ili jednostavno uživajte u prirodnim ljepotama ovog jedinstvenog kraja.

PR PR (Foto: PR)

Putevima hrvatskih velikana

Ako biste ipak voljeli mirnije provesti ostatak vikenda, nakon što ste iskušali sve deliciji ovog kraja, nedaleko od Gospića, na samo 4 kilometara udaljenosti nalazi se selo Veliki Žitnik. Možda niste znali, ali upravo je ovo malo ličko selo rodni kraj velikog hrvatskog povjesničara dr. Ante Starčevića.

Tamo možete pronaći spomen dom u kojem ćete naučiti nešto novo o čovjeku kojeg mnogi nazivaju Ocem Domovine. Ako politika ipak nije vaše područje i bolje se snalazite u prirodnim znanostima, zakoračite putevima genijalca u Memorijalnom centru „Nikola Tesla“. Mir i nedirnuta priroda inspirativno su okruženje koje krase mjestašce Smiljan – rodno mjesto velikog vizionara 20. stoljeća, Nikole Tesle. Prošećite rodnom kućom Nikole Tesle i otkrijte tajne netaknute prirode u kojoj je odrastao genij koji je promijenio svijet.

PR PR (Foto: PR)

  Ličko-senjska županija Ličko-senjska županija (Foto: TZ Ličko-senjske županije)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju