Glavni grad Belgije često povezujemo s glavnim institucijama EU i NATO-a te diplomatima u odijelima i kravatama koji važno trčkaraju na sastanke po gradu. Kada netko kaže da ide u Bruxelles, vjerojatnije je da ćemo pomisliti kako je riječ o službenom putu nego turističkom izletu. No, Bruxelles ima i „neozbiljniju“ stranu koja nas je, naravno, odmah privukla. Ulaz: besplatan, dress code: ležeran.

Ispostavilo se, ovaj grad stvarno voli stripove! Ne samo da je ispunio stranice svjetski poznatih stripova, već ih je odlučio i ovjekovječiti na zidovima grada – u tolikoj mjeri da su vam potrebni zasebni vodič i karta.

Prava renesansa stripa u Belgiji započela je u, ironično, mračno doba njemačke okupacije kada su zabranjeni američki stripovi. Po završetku rata, tržište je opet otvoreno, no u međuvremenu je procvala domaća strip-scena.

Do 1960-ih uzela je toliko maha da je postala umjetnost za sebe. Izraz bandes dessinees ili skraćeno BD označava stripove nastale uglavnom na francuskom jeziku, a namijenjene za publiku u Francuskoj i Belgiji (u Belgiji se koriste nizozemski i francuski jezik).

Najpoznatiji takvi stripovi su Avanture Tintina, Asterix, Lucky Luke i Štrumpfovi. Sve njih možete pronaći na zidovima belgijskih zgrada ako pažljivo gledate oko sebe. Naravno, tu su i brojni drugi koji su nama manje poznati, no idealna je prilika za ljubitelje stripa da otkriju nešto novo.

Najviše murala možete pronaći u samom centru Bruxellesa (tzv. Pentagonu), te naseljima kao što su Laeken i Auderghem. Ima ih više od 50, a bez brige – u ponudi su i turističke ture koje obuhvaćaju sve i to na biciklu.

Projekt je započeo još 1991. godine kada su lokalne vlasti udružile snage s Belgijskim centrom za stripove. Prva, skromna ideja bila je prekriti površine zgrada koje su velike i zjape prazne, no ubrzo se razbuktala i postala svojevrsna proslava kulturnog naslijeđa u obliku stripa. Štoviše, Bruxelles će se danas pohvaliti titulom prijestolnice stripa. Još i to!

Svoj obilazak završite u Selu stripova koji se nalazi na trgu Sablon u samom centru grada. Ovdje se nalaze galerija, 3D likovi u dvorištu, knjižara sa stripovima i kafić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju