Svaki zaljubljenik u planine već je čuo za Alan, a oni koji još nisu sigurno će ga staviti na popis planinarskih izleta koji se ne smiju propustiti u Hrvatskoj. Nalazi se na, po mnogima, našoj najljepšoj i najbogatijoj planini, a njegovo ime često se vezuje uz spomen Premužićeve staze.

Velebitski Alan obuhvaća prekrasne planinske travnjake i često služi kao dobra polazišna točka za planinarske pohode po Velebitu. Odlikuju ga velebitski krš, šume, botanički vrt do kojeg se može doći lijepom planinarskom turom, kamene formacije, suhozidi i pastirski stanovi.

Na obroncima Velebita: Odmor u kućicama kakve nećete pronaći nigdje drugdje na svijetu Pastirski stanovi Sjeverni Velebit - 4 Pastirski stanovi Sjeverni Velebit - 7 Pastirski stanovi Sjeverni Velebit - 8 +8 Pastirski stanovi Sjeverni Velebit - 9

Radi se o planinskom prijevoju na 1414 metara nadmorske visine koji spada u najvažnije velebitske prijevoje. Naime, ovdje prolazi poprečna cesta koja spaja unutrašnjost tj. Liku s morem.

U neposrednoj blizini, na 1611 metara nadmorske visine, nalazi se vrh Alančić, a uz prilaznu cestu nalazi se i Planinarska kuća Alan (1340 m), lugarnica koju je Hrvatskom planinarskom savezu ustupila šumarija. Pripadaju Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, tako da možete biti sigurni da vas tijekom planinarenja očekuju nezaboravni prizori.

U blizini Alana nalazi se nekadašnje naselje Mirovo na kojem i danas možete vidjeti ostatke suhozida i tragove života ljudi poput kamenih kuća i pastirskih stanova. Možda primijetite i zapuštenu žičaru koju su svojedobno gradili zatvorenici Golog otoka.

Do Alana se može doći cestom iz Jablanca ili Begovače. Idete li pješice, od Jablanca će vam do Planinarske kuće Alan trebati oko 4 sata, a od Velikog Lubenovca oko sat i pol – dva. Također, možete doći i s južne strane od Zavižana šest sati Premužićevom stazom, za što će vam trebati barem 6 sati. Alan možete posjetiti i ako se prijavite na avanturu života, Highlander Velebit, koji se ove godine održava od 20. do 25. kolovoza. Highlander Velebit je pustolovina u prirodi u kojoj u pet dana sa šatorom i svim stvarima na leđima prelazite više od 100 kilometara predivnog Velebita, a prvi dan prolazite i pokraj Alana.

U svakom slučaju, ako se odlučite na izlet na Alan, obavezno ponesite dovoljno vode sa sobom, naročito u ovim vrućim danima.

I naravno, osim dovoljno vode, ponesite vitamina i hrane da ne padnete u nesvijest kad vidite kakav se predivan panoramski pogled pruža s Alana: Jadransko more i otoci kao na dlanu 😉

Izlet koji se pamti: Velebitskim stazama do Planinarskog doma Zavižan Zavižan Zavižan - 5 Zavižan - 4 +2 Zavižan - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju